Stalling
Tammy Middelweerd

Tammy Middelweerd

13 oktober, 2021

11 tips om uw caravan of camper stalling klaar te maken

Wanneer het kampeerseizoen er weer op zit, zijn de caravans en campers er klaar voor om veilig en schoon de stalling in te gaan. Of de caravan of camper nu onder de carport, in een weiland of in een afgesloten stalling geplaatst wordt, er zijn een aantal punten die u van tevoren kunt controleren voordat u uw kampeermiddel met winterslaap stuurt. In dit artikel geven wij u elf handige tips om uw caravan of camper veilig en voorbereid kunt wegzetten. Zo kunt u volgend voorjaar direct weer genieten van uw kampeervriend.

11 tips om uw caravan of camper stalling klaar te maken

1. Voor welke stalling kiest u?

Een overdekte winterstalling is het beste voor uw caravan of camper. Regen, sneeuw en hagel kunnen uw caravan of camper namelijk flink beschadigen. Daarnaast wordt uw caravan of camper buiten blootgesteld aan Uv-straling. Deze straling is slecht voor de rubberen afdichtingen, ramen, stickers en caravan- of camperbanden.

Wanneer u kiest voor een winterstalling is het van belang dat u stallingstarieven met elkaar vergelijkt. Bij sommige stallingen betaalt u namelijk per vierkante meter of per strekkende meter. Daarnaast zijn caravan- en camperstallingen in de Randstad en rond grote steden als Utrecht, Eindhoven en Amersfoort vaak duurder dan in Groningen, Friesland, Overijssel of in streken als de achterhoek. Schenk daarom voor uzelf een lekker drankje in en neem de tijd bij het uitzoeken van uw caravan- of camperstalling.

2. Controleer of uw caravan of camper verzekerd is gedurende de stallingsperiode

U mag ervan uitgaan dat uw caravan of camper op een veilige plek staat bij de stalling, maar een verzekering afsluiten is altijd verstandig om te doen. Op deze manier bent u niet alleen verzekerd tegen de kosten bij diefstal, maar ook voor schade (die bijvoorbeeld veroorzaakt kan worden door brand) gedurende de stallingsperiode.

Wilt u meer weten over caravan of camper verzekeringen. Wij hebben twee handige artikelen geschreven over caravanverzekeringen en camperverzekeringen.

3. Reinigen van uw caravan of camper

Voordat u de caravan of camper wegbrengt naar de stalling maakt u de caravan of camper goed schoon van binnen en van buiten. Sommige mensen vinden het misschien overdreven, maar als u uzelf in het voorjaar werk en tijd wilt besparen, maakt u uw caravan of camper grondig schoon voordat u uw kampeermiddel een aantal maanden naar de winterstalling wegbrengt.

Neem binnen alle oppervlakken, kastjes, de keuken en het sanitair goed af met een vochtige doek en een sopje. Zorg ervoor dat eventuele kruimels uit de kastjes verwijderd worden, zo voorkomt u ongedierte. Laat alles, na het schoonmaken, goed drogen om schimmel te voorkomen. Reinig ook goed uw koelkast voordat u uw caravan of camper naar de stalling brengt. Zo voorkomt u ongedierte.

Gedurende het kampeerseizoen kan de caravan of camper erg vies worden. Daarom is het van belang dat u na het seizoen ook de buitenkant goed reinigt. Dit kunt u met speciaal schoonmaakmiddel reinigen.

Wanneer u uw caravan of camper netjes wilt houden, raden wij u aan om uw kampeermiddel voor de winter in de was te (laten) zetten. Deze waslaag beschermt uw caravan of camper tegen weersinvloeden, verkleuring en vlekken.

Een waslaag kunt u zelf aanbrengen met bijvoorbeeld een spuitwas. Het is ook mogelijk om dit te laten doen, dit kan bij meerdere caravan- en camperspecialisten. De kosten voor het in de was zetten van uw caravan of camper bedragen ongeveer €75,-.

4. Ventilatie gedurende de stallingsperiode

Ventilatie van uw caravan of camper is van groot belang. Zo voorkomt u muffe luchtjes en schimmelvorming. Zet daarom de dakluiken een klein beetje open. Zet de bankkussens rechtop en de bankdeksels op een kier. Daarnaast is het ook van belang dat u de kastdeurtjes een klein beetje open laat staan, net als uw koelkast.

Wilt u meer te weten komen over hoe u vocht in uw caravan of camper kunt voorkomen? Lees dan ons artikel waarin wij alles vertellen over verwarmingen, luchtvochtigheid en temperatuur.

5. Horren van uw caravan of camper omhoog

U zult misschien denken, waarom is het nodig om alle horren omhoog te doen? De horren in een caravan of camper bevatten veren. Wanneer de hor, gedurende de periode dat uw caravan of camper in de stalling staat, naar beneden zijn getrokken, kunnen deze veren uitrekken. Dit bevordert de werking van de horren niet.

6. Controleer uw bandenspanning

Zorg ervoor dat u uw caravan of camper in de winterstalling zet met een juiste bandenspanning. Net als bij autobanden daalt de spanning van uw caravan of camperbanden na een tijdje. Pomp de banden vlak voor de stallingsperiode iets harder (0,2 tot 0,4 bar) op. Dit helpt te voorkomen dat de banden door het lange stilstaan aan de onderkant plat worden, waardoor caravan of camper tijdens de eerste rit een beetje gaat “huppelen”.

Vindt u het net als wij belangrijk dat u gedurende kampeervakantie op de hoogte bent van de bandenspanning van uw caravan of camper? Dan is de E-Pressure misschien iets voor u. Met behulp van deze slimme module weet u altijd wat de bandenspanning van uw caravan of camper is.

7. Berg gasflessen veilig op

Bij de meeste stallingen is het vanwege verzekeringen niet toegestaan om gasflessen in de caravan of camper te laten staan. Haal uw gasflessen dus uit uw caravan of camper voordat u deze naar de stalling brengt. Om vervuiling van uw gasdrukregelaar te voorkomen raden wij u aan om een plasticzakje om de regelaar te doen. Sluit het plasticzakje met behulp van een elastiekje of plakbandje. Op deze manier blijft uw gasdrukregelaar mooi schoon gedurende de stallingsperiode.  

8. Haal uw accu uit uw caravan of camper

Bijna iedere caravan of camper heeft tegenwoordig wel een accu. Hebt u een volledig opgeladen lichtgewicht lithium-ion accu of gel-accu? Dan kunt u deze eventueel in de caravan of camper laten zitten. Wanneer u een zware loodaccu bezit zal deze de hele winter aan de druppellader moeten worden aangesloten. In de meeste stallingen is het niet mogelijk om uw accu aan een druppellader aan te sluiten, vandaar dat u dit thuis moet doen en de accu dus uit uw caravan of camper moet halen. Om de werking van uw accu te behouden, moet u uw accu vorstvrij opbergen.

9. Stal uw caravan of camper met een lege watertank

Het is belangrijk dat u uw caravan of camper stalt met een lege watertank, grijswatertank, boiler en lege leidingen. Daarmee voorkomt u vochtschade, bacteriegroei of aanslag. Het aftappen van uw (grijs)watertank, leidingen en boiler kunt u doen met behulp van de kraantjes die hiervoor bedoeld zijn. In het instructieboekje van uw caravan of camper kunt u lezen hoe u het aftappen precies moet doen. Daarnaast hebben wij een artikel geschreven waarin u alles leest over de watertank in uw caravan of camper.

Wanneer u uw caravan of camper naar de stalling brengt is het ook van belang dat u uw (grijs)watertank goed reinigt. Hoe u dit het beste doet kunt u ook lezen in ons artikel.

10. Plaats uw caravan of camper niet op de handrem

Wanneer u uw caravan of camper voor maanden in een stalling laat staan is het verstandiger om de handrem niet te gebruiken. Door viezigheid, vocht en koude temperaturen kunnen de remmen vast komen te zitten.

De meeste stallingen hebben een vlakke ondergrond, waardoor de caravan of camper gewoon stil blijft staan. Bent u toch een beetje huiverig voor een wegrijdende caravan of camper, gebruik dan kegs of draai de poten van uw caravan uit wanneer dit is toegestaan.

11. BOVAG onderhoudsbeurt

Laat eens in de twee jaar een BOVAG Caravan of Camper onderhoudsbeurt uitvoeren. Op deze manier bent u er zeker van dat het noodzakelijke onderhoud door experts wordt uitgevoerd en krijgt u drie jaar garantie op reparaties. Na een onderhoudsbeurt krijgt u een keuringssticker met datum. Zo kunt u zich altijd herinneren wanneer de laatste keuring is uitgevoerd.

Bent u er echt klaar voor?
Wanneer u alle elf bovenstaande stappen heeft uitgevoerd, is uw kampeervriend klaar om naar de stalling te gaan. Maar bent u er echt klaar voor? Check voordat u uw caravan of camper naar de stalling brengt nogmaals het weer en bedenk u of u echt niet meer op kampeervakantie wilt gaan….

Deel deze blog

COVID-19 maatregelen

  1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
  2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
  3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
  4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
  5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
  6. Wij geven geen handen.
  7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.