caravan 4 foto
Picture of Tammy Middelweerd
Tammy Middelweerd
10 maart 2021

Caravanverzekering, alles wat belangrijk is om te weten!

Hoe vervelend het ook is, een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe vervelend is het als dit ongeluk gebeurt met uw caravan? U rijdt op de snelweg en krijgt een klapband. Waarschijnlijk verwacht u dat het gedurende uw vakantie altijd lekker weer is, maar een storm bij het Gardameer is niet te voorspellen of te voorkomen. Het is ook zomaar mogelijk dat er bijvoorbeeld een tak of erger nog een boom omvalt en uw caravan raakt. Wanneer dit gebeurt is de schade aan uw caravan groot en zijn de kosten waarschijnlijk hoog. Om dit soort redenen bestaan caravanverzekeringen.

Op het moment stijgt het aantal caravanverzekering per jaar flink. Dit komt doordat veel caravan bezitters het belangrijk vinden om een verzekering voor de hun caravan af te sluiten. Toch denken veel mensen dat hun caravan onder de autoverzekering valt en is er veel onduidelijkheid over welke dekking nodig is.

In dit artikel gaan wij u uitleggen waar u op moeten letten bij een caravanverzekering. Zoekt u informatie over camperverzekeringen? Alles wat u moet weten over camperverzekeringen vindt u hier.

Caravanverzekeringen

1. Is een caravanverzekering verplicht?

Laten we direct met het grootste misverstand beginnen. Als u een nieuwe, tweede- of meerdere hands caravan heeft gekocht bent u NIET verplicht om voor uw caravan een verzekering af te sluiten. Voor schade die u met uw caravan aan andere toebrengt bent u verzekerd met:

  • De verplichte WA-autoverzekering. Wanneer uw caravan is vastgekoppeld aan uw auto en u brengt schade toe aan anderen wordt dit gedekt door de WA-autoverzekering. Daarnaast bent u verzekerd wanneer uw caravan gedurende de reis losschiet van uw auto en u schade aanbrengt aan anderen.
  • Een aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer uw caravan niet gekoppeld is aan uw auto en u brengt schade toe aan anderen, wordt deze schade gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Waarom sluiten veel Nederlanders dan toch een caravanverzekering af? Heel simpel, de schade aan uw eigen caravan wordt namelijk bij beide verzekeringen, WA-autoverzekering en aansprakelijkheidsverzekering, niet gedekt. Dus wanneer u een ongeluk heeft met uw caravan is alleen de schade verzekerd die u heeft toegebracht aan anderen. Daarnaast is de caravan niet verzekerd wanneer deze getroffen wordt door een storm, kortsluiting of een (poging tot) inbraak of diefstal. De kosten van het repareren van uw caravan kunnen dan hoog oplopen en daarom is het verstandig om een caravanverzekering af te sluiten.

2. Waar moet ik op letten bij een caravanverzekering?

Een verzekering voor de caravan is gecompliceerd want u krijgt te maken met allerlei voorwaarden en dekkingen. Welke dekking en voorwaarden u nodig heeft, is afhankelijk van hoe u op vakantie gaat en hoeveel risico u wilt lopen. Om het afsluiten van een caravanverzekering voor u zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij hieronder verschillende punten opgesomd die u helpen bij het uitkiezen van een caravanverzekering.

Vanaf welke datum moet ik mijn caravan verzekeren?

De ingangsdatum van uw verzekering is erg belangrijk. Wij raden u aan om de verzekering in te laten gaan op de dag dat u uw nieuwe of tweedehands caravan ophaalt. U wilt namelijk dat uw caravan meteen op de dag van aankoop verzekerd is.

Caravanverzekering met of zonder dekking voor storm of hagel

De meeste nieuwe caravans hebben een hagelbestendig dak. Heeft uw caravan dit niet en kiest u ervoor om uw caravan te verzekeren, dan raden wij u aan om uw caravan ook te verzekeren tegen stormschade. Bij steeds meer verzekeringen is dit inmiddels standaard in de basispremie. Soms zit stormschade echter niet in de basisverzekering en is dit een aanvullende dekking. Controleer daarom goed bij het afsluiten van een verzekering of stormschade in de basisverzekering zit.

Dekking van accessoires en inboedel

Veel verzekeringen zien accessoires, ook wel aan- en bijbouw genoemd, als dingen die aan de buitenkant van de caravan zitten. Dit is bijvoorbeeld een fietsenrek, een schotelantenne, een zonnepaneel of een E-Trailer module. Bij veel verzekeringen zijn deze accessoires niet opgenomen in de basisverzekering en kunt u middels de aanvullende dekking zelf kiezen voor welk bedrag u deze accessoires wilt opnemen in de dekking. Let er wel op dat de waarde van campingspullen al snel hoog kan oplopen. De meeste caravanverzekeringen dekken tot een maximum bedrag van €2.500,-.

Is de voortent verzekerd?

Let er bij het afsluiten van een caravanverzekering goed op of u de voortent meeverzekert. Bij de meeste caravanverzekeringen zit schade aan de voortent niet in de basisdekking en kunt u ervoor kiezen om dit te laten verzekeren door een aanvullende verzekering.

Bij een ernstige regen- of hagelbui zullen de meeste voortenten geen schade oplopen. Wanneer er een grote tak of eventueel zelfs een boom op uw voortent valt overleeft de voortent het helaas niet. Een nieuwe voortent kost al snel meer dan €1.000,-. Wanneer u een caravanverzekering afsluit, raden wij aan om deze mogelijke schade mee te nemen in uw beslissing voor een caravanverzekering.

3. Is mijn caravan verzekerd in de stalling?

Bij vrijwel alle caravanverzekeringen is de caravan het hele jaar verzekerd wanneer deze in de stalling staat. Deze stalling moet bij veel verzekeringen bewaakt of afgesloten zijn. Wanneer u uw caravan op een erf stalt, is uw caravan ook verzekerd mits de caravan is afgesloten met een goedgekeurd slot. Voor meer informatie over sloten, raden wij u aan om de site van de KIWA te raadplegen.

Wanneer uw caravan in een buitenlandse stalling staat is het verzekeren lastiger. Bij de meeste verzekeringen mag uw caravan namelijk maximaal zes aaneengesloten maanden in het buitenland zijn.

caravan foto

4. Wat kost een caravanverzekering

Over het algemeen kan gezegd worden dat de gemiddelde Nederlandse caravanbezitter voor zijn/ haar caravanverzekering tussen de €15,- en €40,- per maand kwijt is.

De kosten van een caravanverzekering hangen af van de waarde van uw caravan en of u kiest voor een standaard basisverzekering of voor een basisverzekering met aanvullende dekkingen. Wij raden een caravanverzekering aan bij jonge en nieuwe caravans. U investeert een behoorlijk aankoopbedrag en bij onverhoopte schade kunnen de kosten al snel oplopen. Deze schade kan een behoorlijke domper op uw welverdiende vakantie en vakantievreugde zijn.

5. De beste caravanverzekering

De beste verzekering voor de caravan is voor iedereen verschillend. Wat de beste caravanverzekering voor u is, hoeft niet de beste caravanverzekering voor een ander te zijn. Dit heeft te maken met de waarde en het bouwjaar van uw caravan. Deze twee aspecten hebben een grote invloed op de hoogte van uw premie. Daarnaast is de beste caravanverzekering afhankelijk van de gewenste dekking.

Om voor u de beste caravanverzekering te vinden, kunt u gebruik maken van vergelijkingstabellen. Met behulp van deze tabellen ziet u in één oogopslag wat elke verzekering dekt. Een handige caravanverzekering vergelijkingstool vindt u hier.

Omdat E-Trailer streeft naar een veilige en comfortabele kampeervakantie willen wij u graag helpen. Daarom hebben wij een actie samen met de ANWB Kampeerkaart CKE! De actie is op 1 mei 2021 gestart en bestaat uit kortingen tot wel € 90,- op aanschaf van E-Trailer producten en/of een korting van 5% op de CKE Caravanverzekering voor E-Trailer gebruikers. Wilt u meer weten over de actie met de ANWB Kampeerkaart CKE? Bekijk dan de actiepagina!

Deel deze blog

COVID-19 maatregelen

  1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
  2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
  3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
  4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
  5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
  6. Wij geven geen handen.
  7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.