

Tammy Middelweerd
8 juli, 2021
Alles te weten komen over de watertank in uw caravan of camper
Op het moment dat u op uw welverdiende kampeervakantie gaat, is een gevulde watertank onmisbaar. Niets is fijner dan om op reis te gaan met uw eigen schone water direct tot uw beschikking. Op deze manier kunt u op ieder gewenst moment genieten van een heerlijke kop thee of koffie. Daarnaast is het koken van uw eten ook geen enkel probleem meer en hoeft u niet meer op en neer om water te halen bij een lokaal tappunt.
De meeste caravans zijn voorzien van een schoonwatertank. Met dit water kunt u dus koken, afwassen, douchen en het toilet doorspoelen. Maar hoe werkt het nu precies? Op het moment dat u graag een watervoorziening wilt gebruiken in uw caravan of camper, kunt u een watertank laten plaatsen of zelf plaatsen.
Bij het gebruik van een watertank moet u echter wel met een aantal dingen rekening houden. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat u uw watertank regelmatig reinigt en het water vervangt. In dit artikel wordt u alles verteld over de werking en het gebruik van de watertank.
Alles over de watertank
1. Hoe reinigt u uw watertank?
Het is vanzelfsprekend dat u de watertank en de waterleidingen van uw caravan regelmatig dient te reinigen. Na verloop van tijd kan er, ondanks het schone drinkwater, vervuiling ontstaan.
Voordat u de watertank gaat reinigen, dient u deze leeg te laten lopen. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat u ook de boiler laat leeglopen. Als laatste opent u de kranen zodat ook het laatste restje water uit de leidingen weg kan lopen. Vervolgens kan de schoonmaak van de watertank beginnen. Er zijn verschillende manieren om uw watertank te reinigen. Hieronder worden verschillende mogelijkheden uitgelegd.
1.1 Hoe reinigt u uw watertank?
Misschien kent u Steradent wel. Normaliter wordt dit gebruikt voor de reiniging van een gebitsprothese. Steradent is echter ook een goed middel om de watertank van uw caravan of camper te reinigen. Per 30 liter water heeft u één buisje met Steradent oplostabletten nodig. Deze tabletten kunt bij iedere drogisterij kopen. Wanneer u een grotere watertank heeft, heeft u dus meerdere buisjes Steradent nodig. Steradent is niet giftig, dus wanneer u iets meer tabletten gebruikt is dit niet erg.
Plaats de tabletten in de watertank en vul deze vervolgens. Wanneer de tabletten zijn opgelost opent u de waterleidingen en zet u de kranen aan. Op deze manier zijn zowel uw watertank als uw leidingen gereinigd. Wanneer de watertank leeg is vult u deze met kraanwater en spoelt u de leidingen nogmaals door.
1.2 Reinigen met bleekmiddel
Het is ook mogelijk om uw watertank te reinigen met bleekmiddel. Wanneer de watertank, leidingen en boiler leeg zijn vult u de watertank opnieuw met water en voegt u hier een klein beetje (let op: echt niet te veel) niet geurend bleekmiddel aan toe.
Dit mengsel laat u 24 uur lang in uw tank zitten. Vervolgens zet u na 24 uur uw kranen open. Vul daarna de tank opnieuw met schoon drinkwater en zet de kranen weer open totdat uw watertank leeg is.
1.3 Reinigen met schoonmaakazijn
U kunt uw watertank ook reinigen met schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn remt de groei van bacteriën en algen. Het reinigen met schoonmaakazijn gaat op dezelfde manier als het reinigen met bleekmiddel. Voor een tank van 50 liter heeft u een halve liter schoonmaakazijn nodig.
2. Kan ik het water drinken uit mijn watertank?
Wij raden u aan om nooit het water uit uw watertank te drinken. Het is nooit zeker in hoeverre de waterslangen vervuild zijn en om deze reden is het veiliger om geen water uit de watertank te drinken.
De waterslangen, die van uw watertank naar uw kraan gaan, kunt u moeilijk controleren op vervuiling en dit zijn juist de plaatsen die het meest vatbaar zijn voor bevuiling. Daarnaast kan het water in deze slangen makkelijk een hogere temperatuur krijgen, waardoor de groei van bacteriën versneld wordt. Uiteindelijk is de drinkwaterkwaliteit niet in alle landen even hoog als dat van Nederland.
Wij raden u daarom aan om alleen water uit flessen te drinken. Deze kunt u ook nog in de koelkast zetten waardoor u altijd lekker koud water drinkt.
Wanneer u geen water in flessen meer heeft, raden wij u aan om water uit de tank aan de kook te brengen en dit minimaal 3 minuten te laten doorkoken. Op deze manier worden alle schadelijke bacteriën gedood.
3. Wat kost een watertank?
De kosten van een watertank kunnen variëren. U kunt echter al een watertank voor de caravan aanschaffen voor € 40,-. De prijzen kunnen oplopen tot zo’n € 250,-. De kosten verschillen doordat er meerdere soorten watertanks verkrijgbaar zijn. Een kunststof tank van 23 liter is een stuk goedkoper in aanschaf dan een van 150 liter. Het is dus voornamelijk afhankelijk van de grootte van de watertank. Zorg er bij aanschaf van de watertank voor dat u een watertank kiest die geen licht doorlaat. Dit maakt aanzienlijk verschil voor wat betreft de vervuiling in de watertank.
4. Hoe vervang ik mijn waterpomp?
In een caravan of camper bevinden zich waterpompjes om het toilet of de kranen van water te voorzien. Deze waterpompjes zijn vaak dompelpompjes die onder in uw watertank zitten. Een waterpomp kan stuk gaan wanneer de pomp in weinig water wordt ingeschakeld, wanneer het water heel erg verontreinigd is of wanneer het water in de watertank of pomp bevriest.
Wanneer de dompelpomp stuk gaat is dit natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig is deze makkelijk te vervangen. Meestal zit de aansluiting van de pomp namelijk aan de buitenkant van de watertank waardoor het niet nodig is om de aansluiting waterdicht te maken. In onderstaande stappen wordt uitgelegd hoe u een dompelpomp vervangt.
Stap 1: Koop een nieuwe pomp.
Deze pomp moet minimaal dezelfde specificaties hebben als u kapotte pomp. Deze specificaties kunt u aflezen op de oude pomp.
Stap 2: Haal de spanning van uw waterpomp.
Stap 3: Verwijder uw oude pomp.
Bij de schoonwatertank zit de aansluiting van de pomp vaak buiten de watertank. De pomp kunt u gemakkelijk losmaken door de schroeven uit het kroonsteentje los te draaien. Wanneer de pomp is ontkoppeld kunt u de draad gemakkelijk door de tankdop van uw watertank trekken. Wanneer uw pomp geen kroonsteentje heeft kunt u de draden gewoon doorknippen op ongeveer drie centimeter achter het punt waar de pomp het netwerk van de caravan of camper vastzit.
Stap 4: Klaarmaken voor het aansluiten van de nieuwe pomp.
Verwijder voorzichtig 1,5 cm van de buitenste isolatie van de stroomdraad van de nieuwe pomp met een mes of tang. Verwijder ook van de blauwe en bruine draad die overblijven 8 mm van de isolatie. Wanneer u bij stap 3 de draden heeft moeten doorknippen, verwijdert u van deze draden ook ongeveer 8 mm van de isolatie.
Stap 5: Aansluiten nieuwe pomp.
Steek de draden door de opening in de dop en steek de draden in het kroonsteentje (bruin bij bruin, blauw bij blauw) en draai het kroonsteentje vast. Wanneer u bij stap 3 de draden heeft moeten doorknippen kunt u zelf een kroonsteentje plaatsen.
Stap 6: Plaatsen nieuwe pomp.
Nadat de pomp is aangesloten, kunt u de waterslang weer aan de nieuwe pomp aansluiten en vervolgens de pomp in de watertank laten zakken. Draai de dop op de tank en sluit vervolgens de stroom weer aan.
5. Hoe blijf ik op de hoogte van de hoeveelheid water in mijn tank?
Het is bij het gebruik van een watertank vaak niet duidelijk hoeveel water er nog in de tank aanwezig is. Dit kan eventueel zorgen voor onaangename verrassingen. Het handmatig checken van een watertank in een caravan is mogelijk maar niet altijd even makkelijk. Nieuwe caravans en campers hebben vaak standaard een waterlevel meter ingebouwd. Deze meters geven per stappen van 25% aan hoe vol de tank is.
E-Trailer streeft naar een veilige en comfortabele kampeervakantie voor iedereen. Onze E-Waterlevel zorgt voor een comfortabelere vakantie. Met behulp van de E-Waterlevel bent u altijd tot op de procent nauwkeurig op de hoogte van het aantal liter water in uw watertank. Deze gegevens kunt u aflezen op uw smartphone. Daarnaast krijgt u een melding op uw telefoon wanneer de tank bijna leeg is en kunt u tijdens het vullen van uw watertank tot op de procent nauwkeurig aflezen hoeveel uw watertank gevuld is.
Vergeet niet dat u eerst de E-Connect moet hebben. Zonder de hoofdmodule zal de E-Waterlevel niet werken, die vindt u hier. Heeft u interesse in onze producten. Via de knop hieronder vindt u een dealer bij u in de buurt.