Altijd handig om de temperatuur te weten, al is het maar om aan de thuisblijvers te laten weten hoezeer u van het lekkere weer geniet. Maar de E-Temperature module heeft meer toepassingen. Zo kunt u ook de exacte temperatuur in de koelkast meten, om er zeker van te zijn dat uw eten en drinken, maar ook uw medicijnen, goed gekoeld blijven. Daarnaast geeft de E-Temperature module de luchtvochtigheid weer; handig voor mogelijke schimmelvorming in de doucheruimte. De E-Temperature module waarschuwt u wanneer de door u ingestelde temperaturen worden overschreden.
Picture of Tammy Middelweerd

Tammy Middelweerd

14 september, 2021

Alles over verwarmingen, luchtvochtigheid en temperatuur

U kent het wel, de zomers in Nederland. De ene week is er in Nederland een hittegolf met temperaturen van 32°C, waarbij de mussen van het dak vallen. De andere week had u liever gewild dat u een meer dikke truien had meegenomen op kampeervakantie.

In dit artikel leest u onder andere hoe u tijdens de warme dagen de hitte uit uw caravan of camper verdrijft en hoe u gedurende de koudere dagen juist uw caravan of camper warm houdt.

Verwarming, temperatuur en luchtvochtigheid

1. Hoe verwarm ik mijn caravan of camper?

Op koele lente- of herfstdagen bent u blij dat u hem hebt en voor winterkampeerders is hij onmisbaar in de caravan of camper: de verwarming. Om het hele jaar lekker knus te kunnen kamperen, is het van belang dat uw caravan of camper uitgerust is met een goed verwarmingssysteem.

Als u besluit om een verwarmingssysteem aan te schaffen, dient u zich af te vragen waar en wanneer u de kachel wilt gebruiken. Dit bepaalt namelijk mede welk type kachel u nodig hebt. Het is belangrijk dat u erover nadenkt waar u de kachel wilt gebruiken, welke ruimte u graag wilt verwarmen en hoeveel Watt u op de camping kunt gebruiken. Aan de hand van deze vragen kunt u bepalen welke kachel in uw situatie het beste is.

Er zijn drie type kachels: een elektrische-, gas- en pretoleum kachels. Daarnaast zijn er binnen deze drie types ook veel varianten waardoor u al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Wij zullen u helpen om de keuze makkelijker te maken.

1.1 Elektrische kachel

De elektrische kachel heeft vaak een klein formaat, waardoor het apparaat minder ruimte inneemt in uw caravan of camper. Daarnaast is een groot voordeel dat u alleen elektriciteit nodig hebt om de kachel te laten werken. De kachel geeft gerichte, droge warmte, maar heeft niet altijd de capaciteit om een ruimte geheel te verwarmen. Daarom dient de elektrische kachel vaak als bijverwarming van een caravan of camper.

Het is van belang dat u weet hoeveel ampère u kunt gebruiken, dit is per camping verschillend. Meestal is dit 3, 4, 6 of 10 ampère. Afhankelijk van deze hoeveelheid ampère kunt u bepalen hoeveel Watt de kachel maximaal mag verbruiken.

Met behulp van de volgende rekensom kunt u bepalen hoeveel Watt de kachel en uw andere elektrische apparaten gezamenlijk verbruiken. Stel u heeft beschikking over 3 ampère op uw kampeerplek;
Aantal ampère x 230 Volt = aantal Watt
Dus 3 ampère x 230 Volt = max. 690 Watt

Dit betekent dus dat al uw elektrische apparaten samen maximaal 690 Watt mogen gebruiken op de kampeerplaats.

1.2 Gaskachel

Een voordeel van de gaskachel is, dat deze zeer snel een ruimte verwarmt. Een nadeel kan echter wel zijn dat wanneer u de gaskachel uitzet, de ruimte weer snel afkoelt. Daarnaast kan een nadeel van een gaskachel zijn, dat deze niet gebruikt kan worden als u rijdt, de gasflessen nemen ruimte en gewicht in en soms is het gas moeilijk te verkrijgen.

Wanneer u een gaskachel wilt aanschaffen is het van belang dat u weet hoe groot de ruimte is die u wilt verwarmen. Dit bepaalt namelijk welk type gaskachel u nodig hebt. Daarnaast is het van belang dat u bij een gaskachel een bijpassende gasfles, gasslang en drukregelaar aanschaft.

1.3 Petroleumkachel

Dit type kachel geeft een droge warmte af, welke nog lang in de ruimte aanwezig zal blijven, ook wanneer u de kachel al hebt uitgedaan. Vaak zijn petroleumkachels duurder in de aanschaf. Dit komt doordat dit type kachel duurzamer is dan de eerder genoemde kachels en zeer veilig in gebruik. Voor de petroleumkachel geldt dat wanneer u de juiste brandstof gebruikt, de kachel een schone en veilige verbranding heeft en ook nog zeer zuinig is in gebruik.

Er zijn twee verschillende soorten petroleumkachels, namelijk de kous- en laserkachel. Het verschil tussen deze twee kachels is dat de kouskachel bij de ontsteking stroom gebruikt met behulp van batterijen en de laserkachel moet u aansluiten op een stopcontact. Het grote voordeel van een laserkachel ten opzichte van de kouskachel is dat de temperatuur tot op de graad nauwkeurig regelbaar is.

2. Hoe voorkom ik vocht in mijn caravan of camper?

Vocht kan, zonder dat u er erg in hebt, veel schade toebrengen aan uw caravan of camper. De belangrijkste manier om vochtschade in uw caravan of camper te voorkomen is ventileren. De meest effectieve wijze van ventileren is door kort en intensief te luchten. Dit doet u door slechts tien minuten alle deuren, ramen en luiken tegelijkertijd open te zetten. Nare en muffe geuren worden verdreven en uw caravan of camper behoudt een prettig leefklimaat.

Niet alleen tijdens de kampeervakantie kan vochtschade ontstaan. Ook gedurende de periode dat uw caravan of camper in de stalling staat. De vraag of u gedurende de stallingsperiode moet ventileren is een vraag waar de meningen over verschillen. De één vindt het niet nodig en zegt dat u er stof en ongedierte voor terug krijgt en andere zweert erbij. Wij adviseren u om wel uw caravan of camper gedurende de stalling te ventileren. Het ventileren van uw caravan of camper kunt u op verschillende manieren doen.

Ventilatieroosters
De meeste moderne caravans of campers hebben ingebouwde ventilatieroosters. Deze kunt u gedurende uw stallingsperiode tegen elkaar open zetten. Op deze manier is het niet nodig om de ramen open te laten staan.

Zet de ramen open
Zet twee ramen of het dakluik van uw caravan of camper tegen elkaar open en sluit de hor voor het raam of dakluik. Op deze manier kan ongedierte niet in uw caravan of camper komen.

Kussens omhoog
Heeft u losse kussens op de bankjes van uw caravan of camper liggen, zet deze dan omhoog en de bankjes, onder de kussens, open. Op deze manier kunnen de bankjes en kussens goed door luchten.

Koelkast op een kier
Zet de koelkast van uw caravan of camper uit en zet de deur op een kier. Op deze manier voorkomt u condens en vieze luchtjes.

Open toilet- en kastdeuren
Zorg ervoor dat de deuren van uw toilet en kast gedurende de stallingsperiode open staan. Op deze manier voorkomt u dat uw toilet of kastjes muffe geuren krijgen.

3. Tips voor het koelhouden van uw caravan of camper

Uiteraard hoopt u op mooi weer tijdens uw vakantieperiode, maar wat als de temperaturen tropische waarden aannemen? Hoe houdt u dan uw caravan of camper koel? Hier een aantal praktische tips:

Tip 1: Let op de wind als uw caravan of camper te warm is
De wind zorgt ervoor dat de temperatuur in uw caravan of camper kan afnemen en deze manier van verkoeling kost niets. Wanneer er een lekker briesje waait zet u direct alle ramen, dakluiken en deuren van uw caravan of camper tegen elkaar open. Alle warme lucht waait op deze manier uit uw caravan of camper. Staat er geen wind, houd dan uw ramen, dakluiken en deuren gesloten.

Tip 2: Zonwering voor de ramen
Niet alleen thuis is zonwering ideaal, ook op de camping kan dit echt een paar graden verschil maken. In kampeerwinkels zijn allerlei luifels in verschillende maten, soorten en prijsklassen te koop. Een luifel zorgt er niet alleen voor dat u in de schaduw kunt zitten wanneer de temperaturen tot tropische waarden stijgen, ook de caravan of camper blijft hierdoor koeler. Een luifel kan echter maar aan één kant van de caravan of camper geplaatst worden. Voor de ramen aan de andere kant kunt u speciale zonwering plaatsen. Vaak heeft deze zonwering universele maten die voor de meeste vensters geschikt zijn.

Tip 3: Gebruik de wanden van uw voortent niet
Heeft u geen voortent nodig, gebruik deze dan niet. De voortent houdt namelijk veel warmte vast. Wanneer de voortent onmisbaar is raden wij u aan om de wanden van uw voortent te verwijderen. Zo kan de wind door de voortent blazen en kan de warmte weg.

Tip 4: Kook niet binnen
Door in uw caravan of camper te koken wordt deze nog meer verwarmd. Daarnaast is er natuurlijk niets lekkerder dan om buiten de BBQ aan te steken en hier heerlijk op te koken.

Tip 5: Houd overdag de horren omhoog
Wij snappen dat dit een dubieuze tip is, omdat er ongedierte in uw caravan of camper kan komen wanneer de horen omhoog zijn. Toch raden wij deze tip echt aan u aan. Wanneer de horren van uw caravan of camper open staan, kan de wind gemakkelijker door uw kampeervoertuig heen waaien. Daarnaast zijn horren echte hitte vangers. Ze warmen lekker op in de zon en houden deze warmte vervolgens goed en langdurig vast.

Tip 6: Reinig het dak van uw caravan of camper
Wellicht vindt u dit een vreemde tip, maar een vervuild dak zorgt ervoor dat uw caravan of camper sneller warm wordt. Donkere oppervlaktes trekken namelijk warmte aan waardoor de caravan of camper makkelijker opwarmt.

4. Hoe weet ik welke temperatuur mijn koelkast heeft?

Een koelkast met de juiste temperatuur is altijd van belang, daarom ook tijdens uw kampeervakantie. Wat is er vervelender dan bedorven etenswaren of niet goed gekoelde drank tijdens uw vakantie? De ideale temperatuur van uw koelkast is 4°C. Bij deze temperatuur wordt de groei van bacteriën en schimmels het meeste geremd. Alleen, hoe blijft u altijd op de hoogte van de temperatuur in uw koelkast?

E-Trailer vindt het van belang dat u niet alleen veilig maar ook comfortabel op kampeervakantie gaat. Om deze reden hebben wij een module op de markt gebracht die u via uw smartphone op de hoogte houdt van de temperatuur in uw koelkast, of andere plek waar u de module neerlegt. U krijgt ook een waarschuwing wanneer de temperatuur te hoog wordt. Bent u bijvoorbeeld onderweg naar Zuid-Frankrijk en heeft u vergeten om uw koelkast aan te zetten dan kunt u ingrijpen zodra u een melding krijgt. Op deze manier blijft u etenswaar en drank heerlijk gekoeld en kunt u genieten bij aankomst op uw camping. 

Met behulp van de E-Temperature kunt u niet alleen de temperatuur op uw smartphone aflezen, maar ook de luchtvochtigheid van de ruimte waar u de E-Temperature heeft geplaatst. De E-Temperature is een verplaatsbare module die u op iedere gewenste plek kunt neerleggen. Gun uzelf een zorgeloze vakantie en ga voor de E-Temperature.

Vergeet niet dat u eerst de E-Connect moet hebben. Zonder de hoofdmodule zal de E-Waterlevel niet werken, die vindt u hier. Heeft u interesse in onze producten. Via de knop hieronder vindt u een dealer bij u in de buurt. 

Deel deze blog

COVID-19 maatregelen

  1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
  2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
  3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
  4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
  5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
  6. Wij geven geen handen.
  7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.