camper foto
Picture of Tammy Middelweerd
Tammy Middelweerd
10 maart 2021

Camperverzekering, alles wat belangrijk is om te weten!

Hoe vervelend het ook is, een ongeluk zit in een klein hoekje. U rijdt op de snelweg en krijgt een klapband.  Of u staat op de camping en ook al verwacht het niet en hoopt u dat u altijd goed weer heeft tijdens uw vakantie, en het noodweer slaat toe. Door dit noodweer is het zomaar mogelijk dat er bijvoorbeeld een tak, of erger nog, een boom omvalt en uw camper raakt. Wanneer één van de bovenstaande vervelende ongelukken gebeurt, is de schade aan uw camper groot en zijn de kosten waarschijnlijk hoog. Het is daarom van belang dat u uw camper goed verzekert.

In dit artikel gaan wij u uitleggen waar u op moet letten bij het afsluiten van een camperverzekering. Zoekt u informatie over een caravanverzekering? Alles wat u moet weten over caravanverzekeringen vindt u hier.

Camperverzekeringen

1. Is een camperverzekering verplicht?

Als u met de camper de weg op gaat bent u verplicht om een camperverzekering af te sluiten met een minimale WA-basisdekking. Dit komt, omdat een camper een motorvoertuig is dat, net zoals bij uw auto, schade kan veroorzaken bij anderen. Er zijn drie verschillende verzekeringsvormen die u kunt afsluiten, namelijk WA-verzekering, WA-verzekering aanvullend met beperkt casco en WA-verzekering volledig casco.

  • WA-verzekering: WA is de afkorting van Wettelijke Aansprakelijkheid. Een WA dekking vergoedt alleen schade die u aan andere personen en andermans camper toebrengt. Daarmee zijn blikschade van andere campers en letselschade als gevolg van een ongeval te claimen op een WA-verzekering.
  • WA-verzekering aanvullend met beperkt casco: naast de Wettelijke Aansprakelijkheid dekt de aanvullend beperkt casco ook schade aan uw eigen camper. Meestal is er dekking voor schade aan uw eigen camper die ontstaan is door diefstal, joyriding, brand, storm, hagel, ruitschade en botsing met dieren. De exacte voorwaarden staan beschreven in de polisvoorwaarden van camperverzekeraars. Met de WA-verzekering aanvullend met beperkt casco bent u tegen flink wat meer risico’s verzekerd dan met de standaard WA-verzekering.
  • WA-verzekering volledig casco (all risk): deze verzekering dekt, naast bovengenoemde dekkingen, ook schade aan uw camper als gevolg van een aanrijding. Zelfs als deze schade is ontstaan door uw eigen schuld. De WA-verzekering volledig casco is de duurste verzekering van de drie, waarbij vrijwel alle risico’s worden met deze verzekering gedekt en dat biedt zekerheid.
camper verzekering foto

2. Waar moet ik op letten bij een camperverzekering?

Het is natuurlijk mogelijk om een camperverzekering af te sluiten die uw dealer u adviseert, maar wij adviseren u om van tevoren verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Daarbij let u niet alleen op de premie, maar ook op de voorwaarden. Om het afsluiten van een camperverzekering zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij hieronder verschillende punten opgesomd die u helpen bij het uitkiezen van een verzekering.

Dekking van accessoires en inboedel

E-Trailer module. Daarnaast liggen er in uw camper misschien nog wel meer kostbare accessoires, zoals een mobiele telefoon of eventueel sierraden. Bij veel camperverzekeringen zijn deze spullen tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Per verzekeraar verschilt de hoogte van dit bedrag. Hiernaast is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten voor uw inboedel en accessoires.
Wanneer u ook een reisverzekering heeft is de kans groot dat deze verzekering ook een deel van de inboedel en accessoires dekt. Controleer daarom voordat u een aanvullende verzekering afsluit tot welk bedrag uw reisverzekering dekt en bepaal of dit bedrag voldoende is voor u. Als het bedrag dat uw reisverzekering dekt voldoende is, is het namelijk niet nodig om een aanvullende premie af te sluiten voor uw inboedel en accessoires.

Dekt mijn camperverzekering hagelschade?

De meeste campers hebben een hagelbestendig dak. Heeft uw camper dit niet en is uw camper uitsluitend WA-verzekerd, dan raden wij u aan om uw verzekering uit te breiden tot een WA-verzekering met aanvullend beperkt casco of een WA-verzekering volledig casco. Wanneer u kiest voor een WA-verzekering met beperkt casco moet u voordat u de verzekering afsluit goed opletten of bij de door u gekozen verzekeraar hagelschade is meeverzekerd. Niet iedere verzekeraar verzekert hagelschade namelijk mee in de WA-verzekering met aanvullend beperkt casco.

Pechhulpverlening bij de camperverzekering

Hoe vervelend het ook is, pech langs de weg met uw camper is mogelijk. Hulp bij pech zit niet standaard bij iedere camperverzekering in het pakket. Let bij het afsluiten van een verzekering goed op of hulp bij pech in de gekozen verzekering zit. Wanneer deze hulp namelijk in het pakket zit zorgt de verzekering voor vervangend vervoer of overnachtingen voor onderweg en hulp bij pech in Nederland en buitenland.

Kilometer of reislengte limiet

Sommige camperverzekeringen hebben een kilometerlimiet. Wanneer u boven deze grens uitkomt is het risico groter dat er iets gebeurt en wordt de premie van uw camperverzekering vaak hoger. Controleer daarom voordat u een verzekering afsluit of de verzekeraar een kilometer limiet hanteert.
Daarnaast hanteren sommige camperverzekeringen een reislengte limiet. Dit reislengte limiet varieert van 30 dagen tot ongelimiteerd. Wanneer u het reislengte limiet van uw verzekeraar overschrijdt bent u onverzekerd onderweg. Controleer voordat u een camperverzekering afsluit of de verzekeraar een reislengte limiet hanteert en hoelang deze reislengte is.

3. Moet ik mijn camper verzekeren in de stalling?

Het is van belang dat u uw camper ook verzekert wanneer deze in de stalling staat. Ondanks dat u niet met de camper rijdt wanneer deze in de stalling staat, is het mogelijk dat uw camper gedurende de stallingperiode schade krijgt of eventueel schade aan andere voertuigen veroorzaakt.

Het is ook mogelijk dat zelfontbranding ontstaat bij uw camper. Uw camper vliegt spontaan in brand en brengt vervolgens schade toe aan campers of caravans die om uw camper gestald staan. Een brandende camper kan daarnaast ook schade toebrengen aan de stalling. De kans op zelfontbranding is erg klein, de financiële gevolgen zijn echter niet te overzien.

campers foto

4. Wat kost een camperverzekering

Over het algemeen kan gezegd worden dat de gemiddelde Nederlandse camperbezitter voor zijn/ haar camperverzekering tussen de €60,- en €200,- per maand kwijt is. Deze bedragen liggen zover uit elkaar aangezien de kosten van een camperverzekering afhankelijk zijn van een aantal factoren, namelijk: de leeftijd van de camper, de vervangingswaarde of de nieuwwaarde en het type verzekering. Het is mogelijk om uit drie verschillende verzekeringen te kiezen, namelijk: WA-verzekering, WA-verzekering aanvullend beperkt casco en WA-verzekering volledig casco. Alle drie de verzekeringen kennen voordelen. Wij raden u aan om uw camper goed te verzekeren. U investeert namelijk een behoorlijk aankoopbedrag en bij onverhoopte schade kunnen de kosten al snel oplopen. Deze schade kan een behoorlijke domper op uw welverdiende vakantie en vakantievreugde zijn.

5. De beste camperverzekering

De beste camperverzekering is voor iedereen verschillend. Wat de beste camperverzekering voor u is, hoeft niet de beste verzekering voor een ander te zijn. Dit heeft niet alleen te maken met het bouwjaar van de camper, ook met het soort verzekering dat u kiest (WA-verzekering, WA-verzekering aanvullend beperkt casco of WA-verzekering volledig casco).

Om voor u de beste camperverzekering te vinden kunt u gebruik maken van vergelijkingstabellen. Met behulp van deze tabellen ziet u in één oogopslag wat elke camperverzekering dekt. Een handige verzekering vergelijkingstool vindt u hier.

Deel deze blog

COVID-19 maatregelen

  1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
  2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
  3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
  4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
  5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
  6. Wij geven geen handen.
  7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.