Uit de stalling
Nick den Breejen

Nick den Breejen

14 maart, 2023

Uit de stalling checklist

De zon laat zich al vaker zien en krokussen schieten als paddenstoelen uit de grond. U voelt kampeerkriebels, de lente is in aantocht en dat betekent dat de camper of caravan weer uit de stalling kan. Eindelijk! Het nieuwe kampeerseizoen komt er weer aan. Maar voor u van een veilige en comfortabele kampeervakantie kunt genieten, is het van belang om te kijken of alles nog naar behoren werkt. Hieronder vindt u een checklist met 9 tips die u helpen om uw camper of caravan weer klaar te maken voor het nieuwe kampeerseizoen.

Tip 1: Staat van de camper/caravan
We starten de checklist met een korte observatie. Op het moment dat u de camper of caravan uit de stalling haalt, loop om uw caravan of camper heen en controleer de buitenkant op krassen en andere beschadigingen die mogelijk gerepareerd moeten worden. 

Tip 2: Controleer uw banden
Na maanden van stilstand is het belangrijk dat u de banden controleert. Hoewel het profiel van de band niet slijt als uw camper of caravan in de stalling staat, gaat de kwaliteit van de band wel wat achteruit. Rubberen banden drogen in de loop der jaren uit, waardoor er scheurtjes en beschadigingen ontstaan. Zien de banden er nog goed uit? Controleert u dan meteen de bandenspanning dit kunt u onder andere doen met behulp van onze E-Pressure module. U schroeft de E-Pressure sensoren op de ventielen en kunt daarna op uw smartphone of tablet de huidige bandenspanning van elke band afzonderlijk bekijken.

Tip 3: Controleer deur en ramen
Doe de deur en de ramen een aantal keer open en dicht. Zitten alle scharnieren nog goed vast of moeten ze worden aangedraaid? Is het rubber nog intact zodat vocht niet naar binnen kan? Dan is het dakluik aan de beurt, controleer ook deze grondig. Een open of loszittend dakluik kan onderweg losraken en een levensgevaarlijke situatie op de weg veroorzaken, daarom mag het in deze checklist zeker niet ontbreken. Twijfelt u onderweg naar uw vakantiebestemming regelmatig of de deur en/of ramen dicht zijn? Dan kunt u ervoor kiezen om een E-Switch aan te schaffen. Met de E-Switch kunt u per deur, raam of dakluik zien of deze dicht of open is (zie onderstaande foto).

E-Switch op dakluik

Tip 4: Status van de accu
De accu moet weer aangesloten worden om diverse systemen weer te kunnen activeren in uw camper/caravan en om eventueel de mover te kunnen gebruiken. Hoe vol is de accu eigenlijk? Moet hij nog opgeladen worden? Voorkom onverwachts een lege accu met de E-Volt. Met deze module ziet u gemakkelijk hoe vol de accu is en wat het huidige spanning is (zie onderstaande foto). Daarnaast kunt u ook een waarschuwingsmelding instellen. Is de accu bijna leeg, dan ontvangt u een melding op uw smartphone. Extra handig is dat de E-Volt geschikt is voor elk type accu.

Tip 5: Watertank
Om maag en darmklachten te voorkomen, is het belangrijk dat u de watertank en alle leidingen goed schoonmaakt als u de camper/caravan uit de stalling haalt. U kunt hiervoor water met bleek of tankreiniger gebruiken. Laat alles goed doorlopen en controleer gelijk of alle leidingen nog heel zijn.
Let op: Spoel de leidingen een aantal dagen later nog goed door met gewoon water, om te voorkomen dat er nog reinigingsmiddel in de leidingen zit en u dit per abuis binnen krijgt!

Wist u trouwens, dat u met behulp van onze E-Waterlevel module precies kunt zien hoeveel water er nog in uw watertank zit. Ook kunt u tijdens het vullen het waterniveau op uw smartphone of tablet (zie onderstaande foto).

Watertank vullen

Tip 6: Gasflessen
Is uw gasfles nog vol genoeg? Als u het niet zeker weet, kunt u het beste een tweede gasfles meenemen. U kunt natuurlijk ook onze E-Gaslevel module onder de gasfles(sen) bevestigen (zie onderstaande foto). Hiermee kunt u altijd op uw smartphone of tablet zien hoeveel gas er nog in de tank zit en staat u nooit zonder gas te kokkerellen in de keuken of onder een koude douche.

Sluit uw gasfles(sen) aan en check meteen de gasleidingen op lekkages.

Het lijkt een cliché maar een gasfles raakt altijd leeg als u net wilt gaan koken of als het kouder wordt. Dat zal u niet snel overkomen met de E-Gaslevel module van E-Trailer. De draadloze sensor meet de inhoud van de gasfles en waarschuwt wanneer de gasvoorraad bijna op is. Zo kunt u de gasfles tijdig vervangen en komt u niet in de problemen als gevolg van een haperende koelkast, kachel of kookplaat. De E-Trailer app rekent het percentage ook om in kilogrammen. De E-Gaslevel plaatst u eenvoudig met magneten aan de onderzijde van de stalen gasfles of met een optionele houder voor aluminium gasflessen.

Tip 7: De juiste kogeldruk
Is uw caravan op de juiste manier beladen? Door onjuiste belading kan de caravan gaan slingeren en kunnen er levensgevaarlijke situaties op de weg ontstaan. Met onze E-Load module leest u op uw smartphone of tablet gemakkelijk de actuele kogeldruk af (zie onderstaande foto). Is de kogeldruk te hoog of te laag, dan krijgt u een melding in beeld. Op deze manier kunt u voor vertrek spullen verplaatsen en de belading aanpassen. 

Tip 8: Breekkabel, veilig remmen en verlichting
Kijk goed of de staalkabel van de breekkabel nog heel is. De breekkabel zorgt ervoor dat wanneer de koppeling van de trekhaak losschiet, de handrem van de caravan wordt aangetrokken. Een stuk extra veiligheid voor onderweg. Net zo belangrijk zijn de remmen. Werken ze nog goed? Controleert u ook tijdig de rem-, dim, knipper en achteruitrijverlichting, dan kunt u ze eventueel tijdig laten vervangen. Bij een constatering van niet-werkende verlichting kan een boete hiervoor oplopen tot €140,-. (bron: Algemeen Dagblad) 

Tip 9: Gereedschap en reserve onderdelen

Het is raadzaam altijd wat gereedschap en reserve onderdelen mee te nemen. Heeft u alles nog bij elkaar of heeft u items elders gebruikt en misschien vergeten terug te leggen. Controleer of u alles heeft en vergeet vooral niet om reserve knoopcel batterijen mee te nemen voor onze modules. U kunt deze onder andere verkrijgen in onze accessoires webshop.

Tip 10: Genieten
Na alle voorbereidingen is het dan eindelijk zover: uw kampeervoertuig is uit de stalling gehaald, gecontroleerd en klaar voor de vakantie. Geniet ervan!

Wilt u een van onze modules aanschaffen? Vergeet niet dat u een Starterspakket nodig heeft, zonder dit hart van ons systeem werkt het niet!  Het Starterspakket ontvangt informatie van de sensoren en stuurt deze naar uw smartphone of tablet.

Deel deze blog

COVID-19 maatregelen

  1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
  2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
  3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
  4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
  5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
  6. Wij geven geen handen.
  7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.