‘Dit overkomt mij niet’, dat is wat u misschien denkt als u geniet van de vrijheid die het reizen met een camper of caravan met zich meebrengt. Toch is het juist de slimme kampeerder die de noodzaak van caravan- en camperbeveiliging inziet en niet alleen vertrouwt op een stevig slot. Een alarm voor de camper of caravan is een goede toevoeging om de kans op inbraak te verkleinen en de pakkans te vergroten. Actieve beveiliging voor camper en caravan draagt ook bij aan uw gemoedsrust. Dit artikel biedt 10 essentiële tips om uw camper alarmsysteem te versterken en zorgt ervoor dat u vol vertrouwen en veiligheid uw kampeervakantie tegemoet gaat.
Picture of Lynette de Vries

Lynette de Vries

23 januari 2024

‘Dit overkomt mij niet’: camper en caravanbeveiliging

‘Dit overkomt mij niet’, dat is wat u misschien denkt als u geniet van de vrijheid die het reizen met een camper of caravan met zich meebrengt. Toch is het juist de slimme kampeerder die de noodzaak van caravan- en camperbeveiliging inziet en niet alleen vertrouwt op een stevig slot. Een alarm voor de camper of caravan is een goede toevoeging om de kans op inbraak te verkleinen en de pakkans te vergroten. Actieve beveiliging voor camper en caravan draagt ook bij aan uw gemoedsrust. Dit artikel biedt 10 essentiële tips om uw camper alarmsysteem te versterken en zorgt ervoor dat u vol vertrouwen en veiligheid uw kampeervakantie tegemoet gaat.

Onderwerpen

1. De relatie tussen een gevoel van veiligheid en een geluksgevoel

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de relatie tussen een gevoel van veiligheid en het gevoel van geluk. Het gevoel van veiligheid kan bovendien bijdragen aan uw algehele gevoel van avontuur en vrijheid, waardoor u actiever blijft en meer onderneemt tijdens uw vakantie.

Om uw gevoel van veiligheid te bevorderen, zijn er tal van mogelijkheden. U hoort vaak dat mensen de deur op slot doen, maar een inbreker kan net zo goed door het raam binnenkomen. Een camper of caravan is gemaakt van licht materiaal en ondanks een degelijk slot kan een inbreker de deur forceren. Echter, als een inbreker moet kiezen tussen een camper met of zonder slot kiest hij waarschijnlijk voor de makkelijke optie: zonder slot.

In de natuur kamperen is een trend die steeds meer aan populariteit wint. Campings worden drukker en misschien vindt u het veel leuker om niet constant op iemands lip te zitten. In Duitsland mag u bijvoorbeeld niet wildkamperen, maar door nieuwe apps zoals WinzerAtlas kunt u rechtstreeks bij een boer aan de voet van de Alpen een staanplek in de natuur boeken. Daarom neemt de verleiding om in de natuur te kamperen steeds meer toe. Het is prachtig en geeft een ultiem gevoel van vrijheid en avontuur, maar dan moet u wel zelfvoorzienend zijn – niet alleen met voldoende gas en watervoorraad, maar ook met uw eigen beveiliging.

2. Praktische beveiligingstips op een rijtje

 1. Beveiligingssystemen: Installeer professionele systemen zoals de E-Trailer E-Switch, die u waarschuwen bij een inbraakpoging.
 2. GPS-Tracking: Zorg ervoor dat uw voertuig uitgerust is met een GPS-tracker, zoals de E-Track&Trace van E-Trailer. Dit helpt om uw camper of caravan snel te lokaliseren in geval van diefstal.
 3. Bewegingssensoren: Plaats bewegingssensoren zoals de E-Movement, die reageren op ongewenste bewegingen rondom uw kampeermiddel en een melding naar uw smartphone sturen.
 4. Mechanische Beveiligingen: Gebruik wielklemmen, stuursloten en andere fysieke barrières die het voor dieven moeilijker maken om snel met uw voertuig weg te rijden. Ook zijn er kluisjes die in campers gemonteerd kunnen worden.
 5. Zichtbaarheid Verminderen: Bewaar waardevolle spullen uit het zicht en gebruik verduisterende gordijnen of raamfolie om te voorkomen dat voorbijgangers makkelijk naar binnen kunnen kijken en zien wat er te halen valt.
 6. Sociale Controle: Parkeer uw camper of caravan zo dat andere kampeerders zicht hebben op uw voertuig. Sociale controle is een natuurlijke afschrikmiddel voor dieven.
 7. Gebruik van Tijdschakelaars: Installeer tijdschakelaars die binnen- en buitenlichten op willekeurige tijden aan- en uitzetten om de indruk te wekken dat er iemand aanwezig is.
 8. Veiligheidsstickers: Plak stickers die aangeven dat uw voertuig is beveiligd met een alarm en GPS-tracking. De visuele afschrikking kan potentiële inbrekers ontmoedigen.
 9. Inventarislijst: Houd een gedetailleerde lijst bij van alle waardevolle spullen die u meeneemt. In geval van diefstal kan dit de politie helpen bij het opsporen van uw eigendommen en kan het nuttig zijn voor verzekeringsclaims.
 10. Goede Verlichting: Zorg voor voldoende verlichting rondom uw camper of caravan. Goed verlichte gebieden zijn minder aantrekkelijk voor dieven omdat ze meer risico lopen om gezien te worden.

3. Over beveiligingssystemen

Bij beveiligingssystemen kunt u denken aan een bewegingssensor die werkt met infraroodtechnologie. Deze sensoren detecteren beweging door temperatuurverschillen en kunnen onderscheid maken tussen mensen, huisdier en bijvoorbeeld een wapperende tent. E-Trailer heeft de E-Movement ontwikkeld, een bewegingssensor speciaal voor campers en caravans, die een alarmmelding naar uw smartphone stuurt indien iemand zich zonder toestemming in uw camper / caravan bevind. Naast een bewegingssensor kunt u ook denken aan een inbraakalarm. De E-Switch van E-Trailer is een dergelijk alarm dat specifiek ontworpen is voor campers en caravans. Het werkt met een sensoren (magneet contact) die een alarmsignaal geeft als hun verbinding wordt verbroken, ideaal voor het beveiligen van deuren, ramen en dakluiken.

Een GPS-tracker kan niet ontbreken in uw beveiligingsarsenaal. Een inbreker breekt eerst in voordat hij met uw kampeermiddel wegrijdt. Als het een inbreker toch lukt uw voertuig te stelen, is de kans dat u uw kostbare bezittingen terugvindt groter als er een GPS-tracker in uw kampeermiddel is ingebouwd. Waarom een GPS-tracker een constant signaal moet afgeven over een ruim dekkingsgebied, leest u in onze specifieke blog over GPS-trackers. In Nederland werden in 2021 bijvoorbeeld meer dan 600 campers en caravans gestolen, terwijl in België bijna 200 campers werden gestolen. Duitsland telt het hoogste aantal gestolen campers en caravans, met meer dan 2.600 gevallen in 2020. Lees deze blog met meer statistieken over hoe veilig uw camper of caravan is in Europa.

E-Track&Trace van E-Trailer is een GPS-tracker die specifiek voor campers en caravans is ontwikkeld. Deze tracker vormt een essentieel onderdeel van het Starterspakket Plus, waarbij u ook de bewegingssensor E-Movement en het inbraakalarm E-Switch kunt integreren. Door een internetabonnement via de E-Trailer app te activeren, kunt u voor een bescheiden bedrag uw kampeervakantie veiliger en comfortabeler maken. U geniet zorgeloos van uw vakantiebestemming, terwijl het E-Trailer beveiligingssysteem waakt over uw waardevolle bezittingen.

Het E-Trailer systeem komt met een aanbeveling van Aveco Verzekeringen. Als blijk van vertrouwen ontvangt u tijdelijk € 75 korting bij de aankoop van het Starterspakket Plus, inclusief de bandenspanningssensoren E-Pressure in combinatie met het afsluiten van een Aveco Verzekering. Voor meer informatie over de Aveco E-Trailer actie, kunt u terecht op onze promotiepagina.

Met het E-Trailer systeem kunt u verder gaan dan alleen standaard beveiliging;  E-Gaslevel voor de hoeveelheid gas in uw gastank en E-Waterlevel voor de hoeveelheid water in uw watertank. Voor uw veiligheid kunt u bijvoorbeeld de bandenspanning sensor E-Pressure aansluiten, die helpt een klapband te voorkomen en daarmee de veiligheid tijdens het rijden verhoogt. En dit geeft pas echt een fijn gevoel om te weten dat E-Trailer voor u constant werkt aan het bevorderen van veiligheid en comfort tijdens uw reis.

Ter afronding, de stap naar een volledige camperbeveiliging is een slimme zet die verder gaat dan het hebben van een goed slot op je caravan. Het gaat om een integrale aanpak die uw kampeerervaring transformeert, waardoor u zorgeloos kunt genieten van de reis. Met deze 10 beveiligingstips voor uw camper en caravan, streven we ernaar om niet alleen uw voertuigen te beschermen, maar ook de vreugde en vrijheid die kamperen met zich meebrengt te waarborgen. Bij E-Trailer geloven we in het bieden van complete beveiligingsoplossingen die verder gaan dan de basis, zodat u kunt zeggen: “Dit overkomt mij niet”. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen, en laat de weg u leiden naar nieuwe avonturen met de zekerheid dat E-Trailer waakt over uw thuis ver van huis.

Bronnen:
Journal of Happiness Studies
Psychology of Well-Being
World Happiness Report

 

Deel deze blog

COVID-19 maatregelen

 1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
 2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
 3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
 4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
 5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
 6. Wij geven geen handen.
 7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.