Wat moet u weten als u op zoek gaat naar een GPS-tracker voor uw camper of caravan Als kampeerder is er niets vervelender dan het verliezen van u kampeervoertuig. Of het nu gaat om een caravan of een camper, het is niet alleen kostbaar, maar het kan ook een grote impact hebben op u vakantieplannen. Gelukkig zijn er tegenwoordig GPS-trackers beschikbaar die u kunnen helpen om gestolen kampeervoertuigen terug te vinden. In deze blog zullen we uitleggen waar u op moet letten als u kiest voor een GPS-tracker voor uw camper of caravan.
Picture of Lynette de Vries

Lynette de Vries

3 april, 2023

Wat moet u weten als u op zoek gaat naar een GPS-tracker voor uw camper of caravan?

Als kampeerder is er niets vervelender dan het verliezen van uw kampeervoertuig. Of het nu gaat om een caravan of een camper, het is niet alleen een groot verlies, maar het kan ook een grote impact hebben op uw vakantieplannen. Gelukkig zijn er tegenwoordig GPS-trackers beschikbaar die u kunnen helpen om gestolen kampeervoertuigen terug te vinden. In deze blog zullen we uitleggen waar u op moet letten als u kiest voor een GPS-tracker voor uw camper of caravan.

Alles over GPS-trackers

1. Waarom is een GPS-tracker voor een camper of caravan aan te raden?

Terugvinden bij diefstal

Een GPS-tracker kan helpen bij het terugvinden van een gestolen kampeervoertuig. Statistieken en trends over caravan en camper diefstal leest u hier. Wanneer u een GPS-tracker installeert in u kampeervoertuig, kunt u het voertuig altijd en overal volgen. Als uw kampeervoertuig gestolen wordt, kunt u via de GPS-tracker de locatie van het voertuig achterhalen en de politie inschakelen. Dit vergroot de kans op het terugvinden van het gestolen kampeervoertuig en kan een groot verschil maken bij het opnieuw oppakken van uw vakantie.

Voorkomen van diefstal.

Een ander voordeel van een GPS-tracker is dat het kan helpen bij het voorkomen van diefstal. Een GPS-tracker met een alarmfunctie wordt geactiveerd wanneer het voertuig wordt verplaatst zonder toestemming. Dit betekent dat u direct gewaarschuwd wordt wanneer iemand probeert uw kampeervoertuig te stelen, en u snel actie kunt ondernemen om de diefstal te voorkomen.

2. Voorkomen van diefstal. Een ander voordeel van een GPS-tracker is dat het kan helpen bij het voorkomen van diefstal. Een GPS-tracker met een alarmfunctie wordt geactiveerd wanneer het voertuig wordt verplaatst zonder toestemming. Dit betekent dat u direct gewaarschuwd wordt wanneer iemand probeert uw kampeervoertuig te stelen, en u snel actie kunt ondernemen om de diefstal te voorkomen.

Algemene veiligheid op de camping

GPS-trackers zijn niet alleen handig voor het terugvinden van gestolen kampeervoertuigen, maar ze kunnen ook bijdragen aan de algemene veiligheid op de camping. Zo kunnen GPS-trackers bijvoorbeeld worden gebruikt om u kampeervoertuig te lokaliseren in geval van nood. Dit kan van groot belang zijn als u bijvoorbeeld in een afgelegen gebied kampeert en hulp nodig hebt.

2. Hoe werkt een GPS-tracker?

Een GPS-tracker (Global Positioning System) werkt door gebruik te maken van de GPS-satelliettracker om de locatie van een object of persoon te bepalen en deze locatiegegevens naar een centrale server te sturen. Het basisstation bevat een GPS-ontvanger, een mobiele datamodule en een kleine processor.

Een GPS-tracker (Global Positioning System) werkt door gebruik te maken van het GPS-satelliettracker om de locatie van een object of persoon te bepalen en deze locatiegegevens naar een centrale server te sturen. Het apparaat bevat een GPS-ontvanger, een mobiele datamodule en een kleine processor.

Wanneer de tracker is ingeschakeld, ontvangt deze signalen van GPS-satellieten in de ruimte. Deze signalen bevatten informatie over de locatie van de satelliet en de tijd waarop het signaal is verzonden. Door de informatie van meerdere satellieten te combineren, kan de GPS-tracker de exacte locatie van het basisstation berekenen.

De locatiegegevens worden vervolgens naar de centrale server gestuurd via de mobiele datamodule. Op de server worden de gegevens verwerkt en geanalyseerd om de locatie van de tracker op een kaart weer te geven. De gebruiker kan dan de locatie van de tracker volgen via een app of webinterface.

3. Waarom is het handig om een GPS-tracker te kiezen met alarmfunctie?

Sommige GPS-trackers hebben ook extra functies, zoals het instellen van veiligheidzones (geofencing-zones). Een veiligheidszone is een soort virtueel hek, waarmee de gebruiker een locatie, bijvoorbeeld een kampeerplaats, afbakent. Zodra het kampeermiddel buiten de veiligheidszone komt, ontvangt de gebruiker direct een waarschuwing op zijn of haar smartphone en kan er actie ondernomen worden en dat vergroot de pakkans.

4. Verbinding via LoRa, internet of Bluetooth?

Elk GPS-tracker moet een draadloze verbinding kunnen maken. Dat gebeurt via LoRa of internet. Maar er zijn ook producten die Bluetooth gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de Airtag (iOS). De Airtag maakt via Bluetooth verbinding met telefoons van toevallige voorbijgangers (<10 meter) en gebruikt vervolgens de GPS en het internet van de telefoon van de toevallige voorbijganger om de locatie van de Airtag door te geven. Dit werkt dus niet in gebieden waar weinig mensen komen zoals op een camping ook al ligt die binnen een bebouwde kom. De Airtag (iOS) kan alleen communiceren met iPhones, dus als er een toevallig voorbijganger is met een Android telefoon dan wordt er geen locatie doorgegeven. Er bestaan ook vergelijkbare systemen voor Android telefoons, die werken dan helaas weer niet met iOS telefoons. Omdat het bereik ontoereikend is zijn trackers zonder ingebouwde GPS dus niet geschikt voor campers of caravans.

LoRa is een Long Range, Low Power internetverbinding speciaal ontwikkeld voor slimme producten. Nadeel van een GPS-tracker die gebruik maakt van LoRa is dat dit alleen stilstaand werkt. Dit is daarom minder geschikt om een gestolen kamper of caravan die in beweging is te traceren. Verder kan LoRa maar heel weinig data versturen (<125 B/s). Dit betekent dat een gestolen kampeermiddel al kilometers ver weg kan zijn tegen de tijd dat men aankomt op de laatst getraceerde plaats. Als er geen LoRa gateways (ontvangers) in de buurt staan, valt het netwerk uit! In de kaart hieronder wordt een overzicht gegevens van de zenders.

LoRa is een Long Range, Low Power internetverbinding speciaal ontwikkeld voor slimme producten. Nadeel van een GPS-tracker die gebruik maakt van LoRa is dat dit alleen stilstaand werkt. Dit is daarom minder geschikt om een gestolen kamper of caravan die in beweging is te traceren. Verder kan LoRa maar heel weinig data versturen (

Een GPS-tracker die verbinding maakt via internet gebruikt satellieten en dus geen zendmasten of telefoons van toevallige voorbijgangers. Daarom is een GPS-tracker met internetverbinding zeer geschikt voor campers en caravans. Hoe dit precies werkt leest u in de volgende paragraaf.

5. Dekking door heel Europa wel zo handig

Een GPS-tracker met een simkaart maakt via internet verbinding met een smartphone van de eigenaar. Daarbij zijn twee functies van belang: de dekking (bijvoorbeeld Nederland, door heel Europa of ook wereldwijd) en de frequentie waarmee de locatie-informatie wordt afgegeven.

Die frequentie kan variëren van een keer per dag tot constant. Een regelmatig signaal is van belang, zodat er precies gezien kan worden welke route een voertuig volgt en waar deze precies op elke moment is. Indien het voertuig in een loods (met veel staal) is gereden, kan het signaal niet meer worden ontvangen. In dat geval is de route nodig om het kampeermiddel te traceren.

Ook als een dief over een grens rijdt moet die nog traceerbaar zijn, vooral in Europa en Noord-Afrika. Vaak kan er bij een GPS-tracker verschillende abonnement worden afgesloten waarbij de dekking en signaalfrequentie naar wens kan worden gekozen.

Het is dus belangrijk om het juiste abonnement te kiezen, want een GPS-tracker met simkaart waarvan een signaal onregelmatig wordt afgegeven of waarvan de dekking beperkt is, is ontoereikend voor caravans en campers. GPS-trackers met een toereikende dekking en frequentie van data-afgifte zijn duurder, maar wel de investering waard.

6. Kies een GPS-tracker met oplaadbare batterij!

Er zijn GPS-systemen met een ingebouwde batterij. Hoe vaker zo’n GPS-tracker locatie-informatie afgeeft, hoe sneller de batterij leegloopt. Bij dagelijkse afgifte kan een batterij vier jaar blijven werken. Bij constante afgifte is de batterij echter na een half jaar leeg. Met een herlaadbatterij blijft de GPS-tracker werken, ook al wordt de stroom van de camper uitgezet.

Dieven zullen bij diefstal zo snel mogelijk op zoek gaan naar een GPS-zender en deze onklaar maken. Vaak is daar pas tijd voor als ze zich buiten het kampeerterrein bevinden en duurt het een tijd voordat zij een rustige plek hebben gevonden om de zender uit het kampeermiddel te slopen. Voor de gebruiker is snel handelen daarom van belang. Dat vergroot immers de pakkans. De GPS-tracker van E-Trailer heeft een ingebouwde herlaadbare batterij. Zelfs als de GPS-tracker wordt losgekoppeld van de accu kan het voertuig nog een week daarna getraceerd worden.

Het GPS-tracker van E-Trailer is onderdeel van het Starterspakket Plus met ingebouwde herlaadbare batterij die op de accu wordt aangesloten en daarom niet kan leeglopen.

7. Wielslot of GPS-tracker?

Een wielslot kan een fysieke barrière bieden tegen diefstal. Als een dief echter vastbesloten is om het wielslot te verwijderen, kan hij of zij een aantal methoden gebruiken, waaronder:

 1. Boren: Een dief kan proberen het wiel slot uit te boren met een boormachine om de bouten of pennen te verwijderen die het slot op zijn plaats houden.
 2. Slijpen: Een dief kan ook een haakse slijper gebruiken om door het wielslot heen te slijpen om de bouten of pennen los te maken.
 3. Barsten: Een andere methode die soms wordt gekozen, is het gebruik maken van een stof die kan uitzetten en krimpen als gevolg van temperatuurveranderingen, zoals vloeibare stikstof, om het wielslot te bevriezen en het materiaal te laten barsten.

Over het algemeen kan een combinatie van beide opties (wielslot en GPS-tracker) een effectieve beveiligingsstrategie zijn voor uw camper of caravan. Een GPS-tracker kan u helpen om gestolen eigendommen op te sporen en terug te vinden, terwijl een wielslot fysieke bescherming kan bieden tegen diefstal.

Een wielslot kan een fysieke barrière bieden tegen diefstal. Als een dief echter vastbesloten is om het wiel slot te verwijderen, kan hij/zij een aantal methoden gebruiken, waaronder: 1. Boren: Een dief kan proberen het wiel slot uit te boren met een boormachine om de bouten of pennen te verwijderen die het slot op zijn plaats houden. 2. Slijpen: Een dief kan ook een haakse slijper gebruiken om door het wiel slot heen te slijpen om de bouten of pennen los te maken. 3. Barsten: Een andere methode die soms wordt gebruikt, is om een materiaal te gebruiken dat kan uitzetten en krimpen als gevolg van temperatuurveranderingen, zoals vloeibare stikstof, om het wiel slot te bevriezen en het materiaal te laten barsten Over het algemeen kan een combinatie van beide opties een effectieve beveiligingsstrategie zijn voor uw camper of caravan. Een GPS-tracker kan u helpen om gestolen eigendommen op te sporen en terug te vinden, terwijl een wielslot fysieke bescherming kan bieden tegen diefstal.

De GPS-tracker kan op veel verschillende plekken worden gemonteerd in een camper of caravan. Hierdoor zullen dieven meer tijd nodig hebben om de tracker te vinden tussen de elektronica aan boord. Bovendien weten inbrekers natuurlijk überhaupt niet dat er een GPS-tracker aan boord is! De pakkans wordt hierdoor des te groter, waardoor de politie vaak alleen in actie komt als er melding wordt gemaakt van een gestolen voertuig met GPS-tracker.

8. Hoe kunt u zorgeloos op vakantie gaan?

E-Track&Trace van E-Trailer is speciaal ontwikkeld voor campers of caravans en daarom de ideale GPS-tracker voor kampeerders. E-Track&Trace is onderdeel van het Starterspakket Plus.

Dit pakket bevat alles dat u nodig heeft:

 • Ingebouwde batterij
 • E-sim* voor een GPS-verbinding via internet
 • Bereik door heel Europa en Noord-Afrika (dekkingsgebied)
 • Constante signaalafgifte bij beweging van het voertuig
 • Alarmfunctie bij ingestelde veiligheidszone

Het Starterspakket Plus heeft ook andere ingebouwde sensoren, toont standaard de accuspanning (E-Volt) en helpt u bij het waterpas zetten van uw kampeermiddel (E-Level). Bijkomstig voordeel is dat u aan elk Starterspakket naar wens meer handige modules kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een module die de bandenspanning, de kogeldruk en de inhoud van gasflessen en watertanks weergeeft. De E-Trailer app toont alles overzichtelijk op uw smartphone.

*E-sim is een digitale simkaart. De e in e-sim staat voor embedded. Dit betekent dat er een kleine chip is ingebouwd in uw Starterspakket Plus.

Deel deze blog

COVID-19 maatregelen

 1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
 2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
 3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
 4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
 5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
 6. Wij geven geen handen.
 7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.