Zitten-voor-camper
Picture of Tammy Middelweerd

Tammy Middelweerd

15 december, 2021

Kamperen in elk seizoen van 2022!

Het jaar 2021 loopt op haar einde en daardoor kan er alweer nagedacht worden over de vakanties van 2022. Wanneer zijn de schoolvakanties, waar kunt u leuk kamperen en hoe kampeert u in de verschillende seizoenen? E-Trailer heeft dit voor u op een rijtje gezet zodat u helemaal klaar bent voor de vakanties van volgend jaar. Zo kunt u alvast genieten van de voorpret!

Kamperen in elk seizoen van 2022

1. Schoolvakanties

Wanneer u nog kinderen heeft die op de basisschool of middelbare school zitten zal u rekening moeten houden met het vakantierooster om op kampeervakantie te gaan. Of misschien wilt u uw kleinkinderen wel meenemen. En ook wanneer u geen kinderen heeft, wilt u misschien ook graag weten wanneer de schoolvakanties zijn. Om het voor u makkelijk te maken heeft E-Trailer voor u alle schoolvakanties van 2022- op een rijtje gezet.

 

Regio Noord

Regio Midden

Regio Zuid

Kerstvakantie

25 december 2021 t/m 9 januari 2022

25 december 2021 t/m 9 januari 2022

25 december 2021 t/m 9 januari 2022

Voorjaarsvakantie

19 februari t/m 27 februari 2022

26 februari t/m 6 maart 2022

26 februari t/m 6 maart 2022

Meivakantie

30 april t/m 8 mei 2022

30 april t/m 8 mei 2022

30 april t/m 8 mei 2022

Zomervakantie

16 juli t/m 28 augustus 2022

9 juli t/m 21 augustus 2022

23 juli t/m 4 september 2022

Herfstvakantie

15 oktober t/m 23 oktober 2022

22 oktober t/m 30 oktober 2022

22 oktober t/m 30 oktober 2022

Kerstvakantie

24 december 2022 t/m 8 januari 2023

24 december 2022 t/m 8 januari 2023

24 december 2022 t/m 8 januari 2023

2. Kamperen in ieder seizoen

Lekker wakker worden in de natuur op een rustige camping of samen met de familie naar een gezellig familiecamping kan tegenwoordig ieder seizoen. Waar vroeger alleen in de warmere maanden werd gekampeerd, is kamperen tegenwoordig hip in ieder seizoen.

Winterkamperen

Winterkamperen is, zoals de naam al verklapt, kamperen in de wintermaanden. Hoewel veel mensen er niet aan moeten denken, is het aantal mensen dat met de caravan of camper erop uitgaat (om te genieten van de stilte op de mooiste plekken in de natuur) de afgelopen jaren flink gestegen. En dit is niet vreemd, want er zijn een aantal logische redenen te noemen waarom steeds meer kampeerliefhebbers in de wintermaanden hun kampeervriend uit de stalling halen. Een van de belangrijkste redenen is dat u in alle rust in de natuur kunt slapen. Dit komt doordat het op campings en natuurkampeerterreinen een stuk rustiger is dan in de zomermaanden. Hierdoor is de kans groter dat u kennis maakt met dierlijke bosbewoners. Verder heeft kamperen in de wintermaanden iets buitgewoon knus. Wat is er nou nog gezelliger dan lekker met een kop warme thee of glühwein te genieten bij een zelfgemaakt kampvuur en ondertussen bosbewoners te spotten.

Let er wel op dat het in de wintermaanden niet alleen ’s nachts, maar ook overdag, echt wel koud kan worden. Het zou zonde zijn als uw vakantie “verpest” wordt doordat u het te koud heeft. Neem daarom genoeg warme kleding mee en kijk of er mogelijkheden zijn voor een verwarming in uw caravan of camper. Wilt u meer weten over het verwarmen van uw kampeervriend? Lees dan het artikel “Alles over verwarmingen, luchtvochtigheid en temperatuur”.

Kamperen in de lente

Zodra het zonnetje zich af en toe laat zien en de lente van start gaat, denken de meeste kampeerders maar aan één ding: kamperen! In de lente met uw kampeervriend op vakantie gaan kent voordelen.

Het grootste voordeel van kamperen in de lente, is dat de natuur op zijn mooist is. Alle bloemen en bomen krijgen weer blaadjes en gaan weer bloeien. Dit zorgt voor prachtige kleurpaletten die een lust voor het oog zijn. Een ander voordeel is dat het veel rustiger is.  Wanneer u ervan houdt om door mooie dorpjes te wandelen en te genieten van mooie uitzichten, is kamperen in de lente eigenlijk het meest ideaal. U kunt rustig genieten zonder dat er vele andere toeristen bij zijn.

Als laatste bespaart u waarschijnlijk ook veel geld wanneer u in de lente gaat kamperen. De kosten voor een standplaats op de camping zijn stukken lager wanneer u buiten het hoogseizoen op vakantie gaat.

Zomerse temperaturen tijdens het kamperen

De zomer is het seizoen waarin de meeste Nederlanders gaan kamperen. Het weer is in dit seizoen namelijk zonnig en warm, iets wat de meeste kampeerders lekker vinden. Daarnaast zijn er meer campings open, waardoor de keuze voor een camping een stuk groter is. Voor kampeerders die houden van reuring op de camping, is in de zomer kamperen ideaal.

Omdat u tijdens het kamperen veel buiten bent en de sterkte van de zon in de zomer het scherpst is, moet u genoeg zonnecrème smeren. Daarnaast is een hoed of pet geen overbodige luxe!

Houd ook rekening met de eventuele kans op muggen. Wanneer u dicht bij water kampeert, is DEET essentieel.

Kamperen in de herfst

Het laatste seizoen mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje van kamperen tijdens diverse weersomstandigheden. In de herfst kleuren de bomen in prachtige kleuren en kunt u genieten van de mooiste zonsop- en ondergangen. Daarnaast zijn de meeste campings tot 31 oktober geopend en kunt u in de maand oktober nog volop genieten en kiezen uit een ruime keuze aan campings.

Verder kan de temperatuur in de herfst nog zacht zijn. Op zonnige dagen kunt u lekker voor uw caravan of camper zitten en genieten van de heerlijke herfstzon. De Nederlandse herfst staat echter ook bekend als een seizoen waarin het vaak kan regenen. Neem daarom een goede regenjas mee en een tas waarin al uw kleding droog blijft.

3. Verschillende manieren van kamperen

Kamperen is een gevoel van vrijheid! Maar welke manier van kamperen past het beste bij u? Om de keuze voor u gemakkelijker te maken hebben wij zes soorten van kamperen hieronder voor u op een rijtje gezet

Kamperen met een tent

Kamperen met een tent is niet voor iedere kampeerder weggelegd. Omdat een tent relatief makkelijk op en af te bouwen is, makkelijk vervoerbaar en draagbaar, biedt het kamperen met een tent over het algemeen minder comfort dan andere kampeervormen. Het voordeel van kamperen met een tent is dat een tent over het algemeen ook makkelijk mee te nemen is op een wandel- of (fiets)trektocht.

Daarnaast is het opzetten van een tent tegenwoordig, door allerlei slimme innovaties, veel gemakkelijker dan vroeger. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld tenten die u makkelijk opzet door alleen de tent al in de lucht te gooien. Daarna hoeft u alleen de haringen nog maar vast te zetten en klaar is Kees.

Glamping

Glamping is een samenvoeging van de woorden glamorous en camping. Glamping is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Bij Glamping moet u denken aan kamperen in een kant-en-klare bungalowtent, die al voor u is opgezet en ingericht. Daarnaast gaat glamping vaak gepaard met luxe faciliteiten zoals eigen sanitair, een eigen keuken, luxe meubilair en een mooie ligging bij voorkeur in de natuur.

Kamperen met een vouwwagen

Achter de auto is de vouwwagen niets meer dan een (kleine) aanhanger, maar met een eenvoudige handeling vouwt u de kar uit tot een behoorlijke bungalowtent, soms zelfs met een keukentje en kastjes. Een ander voordeel van de vouwwagen is dat u niet op de grond slaapt. Hierdoor heeft u minder kans op kou en nattigheid.

Kamperen met een stacaravan

Wanneer u kiest om te kamperen in een stacaravan, kiest u voor meer luxe. U hoeft niet meer zelf uw caravan mee te nemen, maar op de camping staat een caravan voor u klaar. U kampeert met de voordelen van een caravan, maar dan net iets luxer. Stacaravans zijn vaak aangesloten op het elektriciteitsnet en hebben gas- en waterleidingen. Daarnaast is vaak rond de stacaravan een tuin of terras voor u ingericht.

Vaak hebben campings maar een aantal stacaravans. Daarom is het van belang dat u van tevoren reserveert, wanneer u gegarandeerd wilt zijn van een plekje.

Kamperen met de caravan

Kamperen met een caravan kent grote voordelen. U heeft minder gedoe met het opzetten, veel opbergruimte en de caravan heeft een stevige constructie waardoor u met een veiliger gevoel kunt kamperen. De caravan is al vele jaren erg populair en een van de meest favoriete vakantieaccommodaties onder de Nederlanders.

De meeste caravans hebben een aanrecht met gootsteen, een kooktoestel, garderobekast, zit-/slaapbanken met daaronder opbergruimte en een tafel. Daarnaast is de modernere caravan ook uitgerust met een chemisch toilet, tapwater, verwarming, koelkast, airconditioning, aansluiting voor televisie en permanente bedden. U kunt kamperen met een caravan zo luxe maken als u zelf wilt.

Kamperen met een camper

Een kampeervakantie met een camper is ontzettend geliefd. De vrijheid is enorm, u kunt gaan en staan waar u wil en om deze reden wordt er met een camper vaker rondgetrokken dan met een caravan. Daarnaast is het niet altijd nodig om een camping op te zoeken wanneer u wilt gaan overnachten. Veel landen bieden namelijk overnachtingsplaatsen aan voor campers op bijzondere en bezienswaardige locaties.

Verder biedt de camper enorm veel luxe, zoals een vast bed, ingebouwde keuken en eigen sanitair.

4. Verschillende soorten campings

Kamperen is leuk voor iedereen, maar niet iedereen houdt van dezelfde camping. Daarom is het van belang dat u goed uitzoekt welke camping het meest geschikt is voor u. Er bestaan een hele hoop verschillende soorten campings. Al deze campings zijn anders ingericht en focussen op een andere doelgroep.

Gezinscamping

Er zijn talloze campings te vinden die speciaal zijn ingericht voor gezinnen. Zo hebben deze campings vaak leuke animatieteams, speeltuinen, (kinder)zwembaden en allerlei activiteiten voor kinderen zoals bijvoorbeeld een knutselochtend of een kinderbingo avond.

Seniorencamping

Senioren campings zijn campings met een ontspannen karakter en staan in het teken van rust een persoonlijke aandacht. Wanneer u liever een volwassen conversatie bij het avondeten wilt voeren en geen schreeuwende, rennende of gillende kinderen om u heen wilt hebben, is een senioren camping iets voor u.

Per camping kan het enorm verschillen wat de regels zijn. Zo mag u op de ene seniorencamping wel uw kleinkinderen uitnodigen, maar wordt dat op de andere seniorencamping niet getolereerd. Let daarom bij het boeken op wat de regels bij de desbetreffende camping zijn.

Natuurcampings

Voor de echte natuurliefhebbers zijn er natuurcampings. Vaak bevinden deze campings zich midden in het bos of op een ander natuurgebied, en zijn zodoende wat verder verwijderd is van de bewoonde wereld. Kamperen op een natuurcamping is onvergetelijk omdat u hier alle vrijheid en ruimte heeft.

Op natuurcampings zijn eenvoudige sanitaire voorzieningen en in de meeste gevallen een kleine speeltuin en een slechtweerruimte.

Naturistencamping

Een naturistencamping is een camping waarop de bezoekers geen kleding hoeven te dragen. In Nederland zijn er veel kleinschalige naturistencampings, met een beperkt aantal plaatsen. Per camping kunnen de regels met betrekking tot kleding verschillen, er bestaan campings met een zogenoemd “Clothing optional” beleid. Dit betekent dat er zowel naakt als gekleed gerecreëerd wordt. 

Glamping

Glamping is een nieuw soort kamperen dat de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.

Op een glamping camping vindt u luxe lodges en stacaravans. Deze zijn voorzien van meubilair als echte bedden, tafels, stoelen en banken. Maar ook hebben deze luxe verblijven vaak een keuken, badkamer of tv. Mocht u dus wel in de natuur willen verblijven maar vind u slapen in een tent niet het beste alternatief, dan is glamping misschien wel wat voor u!

Deel deze blog

COVID-19 maatregelen

  1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
  2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
  3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
  4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
  5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
  6. Wij geven geen handen.
  7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.