E-Trailer gaslevel app in hand
Nick den Breejen

Nick den Breejen

14 juni, 2021

Gasniveau aflezen op uw smartphone

De gasfles is een graag geziene gast op menig camping en zomerse barbecue. U verwarmt uw kampeermiddel, kookt uw avondeten of houdt een gezellige barbecue met de buren met hulp van het gas uit uw gasfles! Gas is relatief goedkoop, milieuvriendelijker in vergelijking met andere fossiele brandstoffen en makkelijk verkrijgbaar in binnen- en buitenland. Het is wel belangrijk dat u weet hoe u verantwoordelijk moet omgaan met een gasfles. Niet alleen voor ieders veiligheid, maar ook voor de meeste optimale gebruikservaring. Er zijn verschillende factoren waar u rekening mee moet houden. In dit artikel zullen wij deze factoren toelichten en worden de veel gestelde vragen die hieronder zijn opgesomd beantwoord.

Inhoud

1. Wat voor gas kan ik het beste gebruiken?

Loop een doe-het-zelf of outdoor winkel binnen en u ziet gasflessen in verschillende vormen en maten. Doordat er zo’n groot aanbod met gasflessen en gas is, is het misschien verwarrend voor u welk gas u het beste kunt gebruiken.

Over het algemeen kunt u kiezen tussen propaan- en butaangas en LPG. Van de drie soorten gas: butaan-, propaan- en LPG, worden butaan- en propaangas vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden, zoals koelboxen, kachels, kooktoestellen, barbecues, enzovoort. Het verschil tussen propaan- en butaangas is het kookpunt. Het kookpunt bij propaangas ligt bij -44°C en dat van butaangas bij 0°C. Komt de temperatuur onder deze kookpunten, dan wordt het gas vloeibaar en dus onbruikbaar. Om deze reden raden wij u het gebruik van propaangas aan. Met dit gas kunt u ook kamperen bij koudere weersomstandigheden.

2. Welke soorten gasflessen zijn er?

Er zijn verschillende merken gasflessen. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten materialen waarvan de gasfles gemaakt is. De meest bekende soorten zijn: staal, lichtgewicht staal, aluminium of kunststof.

Tegenwoordig kiezen veel mensen de kunststof fles, omdat zij denken dat een fles van kunststof vele malen lichter is dan de andere drie materialen. Dit is echter niet het geval. Een lichtgewicht staal gasfles of aluminium gasfles is vaak slechts een halve kilogram zwaarder dan een kunststof fles.

Laat uw keuze voor het soort gasfles daarom niet alleen afhangen van het gewicht van de gasfles.

3. Hoe ga ik veilig om met een gasfles?

Een gasfles is eenvoudig te gebruiken, zij het niet zonder gevaren. Zorg ervoor dat uw gasflessen altijd rechtop staan. Wanneer u de gasflessen op hun zijkant legt vergroot u de kans op een steekvlam of het lekken van gas.

Sluit de gasflessen ook goed af nadat u ze heeft gebruikt of wanneer de gasfles leeg is. Daarbij is het belangrijk om een fles altijd met de hand te openen en te sluiten. Zo heeft u meer controle dan wanneer u gereedschap gebruikt. Laat u voor aanvullende gebruiksaanwijzingen goed informeren door uw leverancier.

Let op dat u voor vertrek met de caravan of camper goed de gasfles afsluit. Rijden met een opengedraaide gasfles is erg gevaarlijk!

4. Wanneer moet ik de gasfles vervangen?

Om ieders veiligheid te garanderen is het wettelijk verplicht om uw gasfles regelmatig te laten keuren. De herkeuringsdatum staat op de fles zelf aangegeven of op een bijgeleverde label. Voor oudere gasflessen kunt u eventueel extra keurjaren bijkopen.

Ongeacht van welk materiaal de fles is gemaakt, de keuring is even streng. Mocht de fles niet door de keuring komen, dan bent u genoodzaakt om een andere fles te nemen. Het kan dus het overwegen waard zijn om uw gasfles regelmatig om te ruilen. Zo weet u zeker dat uw fles van goede kwaliteit is.

5. Hoe meet ik de inhoud van een gasfles?

Dit klinkt ingewikkeld, maar de meest efficiënte manier is om de gasfles te wegen. Op de hals of kraag van fles staat aangegeven hoe zwaar een lege fles (tarra gewicht), wat het gewicht van de inhoud is en hoe veel de fles in zijn geheel weegt wanneer de fles vol is. U kunt de resterende inhoud dus berekenen door de lege fles (tarra gewicht) af te trekken van het gewicht dat u zelf heeft gewogen. Stel dat het tarra gewicht 6,9 kilo is en u weegt op de weegschaal 9 kilo, dan weet u dus dat de inhoud van uw gasfles nog 2,1 kg is.

Misschien heeft u op reis niet altijd een weegschaal bij de hand. Een bagage weegschaal kan dan uitkomst bieden. Een nadeel hiervan is wel dat u de gasfles van zijn vaste plek moet afhalen. Nu streeft E-Trailer naar een comfortabele en veilige kampeervakantie voor iedere kampeerder. Met behulp van de E-Gaslevel module kunt u op ieder gewenst moment de precieze inhoud van uw gasfles op uw smartphone aflezen. Daarnaast krijgt u een melding op uw smartphone wanneer uw gasfles onder een bepaald niveau raakt. Zo bent u altijd op de hoogte van uw huidige voorraad gas en zit u nooit meer onverwacht met een lege gastank.

Wil u meer weten over de E-Gaslevel, klik dan hier.

6. Hoe vul ik een gasfles?

Het is wettelijk verboden om zelf een gasfles te vullen met LPG. De voornaamste reden hiervoor is omdat de fles dan niet meer voldoet aan de kwaliteitsrichtlijnen. Daarnaast is een fout met betrekking tot druk en volume eenvoudig gemaakt, zeker als u hier niet veel ervaring mee heeft. Het is dan ook verboden om gasflessen bij te vullen bij tankstations. Daarom willen wij u adviseren om uw gasflessen te vullen bij een gasvulstation. Zo weet u zeker dat het veilig en professioneel gebeurt.

7. Waar vul ik een gasfles?

Mocht u merkloze gasflessen hebben, dan is het mogelijk om deze te vullen bij de verschillende gasvulstations verspreid over Nederland. Op internet kunt u het dichtstbijzijnde gasvulstation vinden. Het is wel te adviseren om u vooraf te (laten) informeren over het maximum aantal kilogram flessen die de locatie kan vullen.

De ANWB heeft een handige tool op haar website waar u gemakkelijk kunt zien waar u uw gasfles kunt vullen

Heeft u een statiegeldfles of ruilfles (van merken als Primagaz, Benegaz en Antargaz), dan kunt u deze niet opnieuw laten vullen. Voor deze gasflessen ligt de verantwoordelijkheid voor onderhoud, herkeuring en vullen bij de producent van de fles. Deze kunt u omruilen bij een gasvulstation of bij een ruiladres dat u kunt vinden via de website van de gasleverancier.

Nog meer weten over gasflessen en de E-Gaslevel?

Wij hebben een online presentatie gemaakt over dit onderwerp. Hierin bespreken we de verschillende soorten gasflessen en hoe de E-Gaslevel u kan helpen. 

Heeft u interesse in onze producten. Via de knop hieronder vindt u een dealer bij u in de buurt.

Deel deze blog

COVID-19 maatregelen

  1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
  2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
  3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
  4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
  5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
  6. Wij geven geen handen.
  7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.