Camperaanhetrijden
Tammy Middelweerd
Tammy Middelweerd
10 november 2021

Camper kopen, alles wat belangrijk is om te weten!

Wanneer u terugrijdt van uw vakantie rijdt u op de snelweg en ziet u rondom u veel campers rijden. Een idyllisch plaatje, wat prettige gevoelens bij u oproept. Eenmaal thuis aangekomen, denkt u terug aan uw rit op de weg. Het gevoel begint te kriebelen en u zou toch eigenlijk stiekem ook wel een eigen camper willen hebben om ook zo’n leuke en fijne kampeervakantie te kunnen ervaren.

Het gevoel van een eigen camper laat u niet los en u begint te twijfelen aan de aanschaf van een camper. Een camper is niet goedkoop, maar één ding is zeker; u haalt het geld er dubbel en dwars uit!

Waar vroeger kamperen met een camper meer op overleven leek, zijn de hedendaagse campers vaak uitgerust met moderne snufjes en kunnen zelfs pure luxe genoemd worden.

Waar moet u eigenlijk allemaal op letten bij de aanschaf van een camper? Om dit voor u duidelijk te maken hebben wij een artikel voor u geschreven, waarin wij verschillende belangrijke aspecten aan u uit leggen.

Camper kopen

1. Welk soort camper is voor mij geschikt?

Voordat u een camper gaat kopen moet u bepalen wat voor soort camper u graag zou willen hebben. Globaal zijn er vier soorten modellen, namelijk: bus, alkoof, half integraal en integraal camper.

Buscamper

De bus camper is door het compacte formaat en het fraaie uiterlijk enorm geliefd. Dit kleinste type camper heeft de basis van een bestelbus en heeft een minimale stahoogte van 170 cm. Sommige modellen van de bus camper hebben een hefdak, waardoor er twee extra slaapplaatsen gecreëerd kunnen worden. Binnen is de bus camper erg efficiënt ingericht, zodat dat alles erin past: een ruim bed, een vast toilet, een douche, keuken en in de meeste modellen een zithoek.

Besturen en manoeuvreren is door de geringe lengte en breedte vrij eenvoudig, ook kan de bus camper makkelijk gestald worden en is parkeren met de bus camper niet lastig.

Alkoof camper

U hebt de term wellicht wel eens gehoord. Wat is nu precies een alkoofcamper? Een alkoof is een tussenkamer of kleine zijkamer zonder ramen die je als slaapkamer kan gebruiken. En zo is de naam ontstaan van deze efficiënt ingerichte camper, waar boven de cabine een ruimte is met een royaal tweepersoonsbed. Via een trapje bereikt u deze knusse slaapplek. Het grootste voordeel? U hoeft niet telkens een bed om te bouwen tot zitje of andersom als u binnen wilt zitten. Waar u tegen moet kunnen bij dit model, is de beperkte ruimte boven u als u in uw bed ligt. Deze ruimte is namelijk maar zo’n 50 tot 80 cm.

De alkoof camper is een zeer geschikte familiecamper en is vanwege de gemakkelijke bouw redelijk scherp geprijsd. Toch zijn er een paar aandachtspunten waar u rekening mee moet houden:

 • Door de hoge hoeken van een alkoof camper is het makkelijker om schade te rijden;
 • Wanneer u wat moeilijker ter been bent, is de alkoof camper misschien niet voor u de meest geschikte camper voor u. Tenzij u ervoor kiest om niet in de alkoof zelf te slapen, maar in het andere bed.
 • Het brandstofgebruik ligt bij de alkoof camper hoger dan bij andere campers. Dit komt doordat de alkoof de camper minder gestroomlijnd maakt. De camper heeft zo meer luchtweerstand en daardoor dus ook een hoger brandstofgebruik.

Half integraal camper

De half integraal camper is een zeer geliefd camper model en een combinatie van de alkoof en integraal camper.

Het strakke design van de half integraal, waarbij de cabine en de woonruimte vloeiend in elkaar overlopen, laat menig camperliefhebbers hart overslaan. De half integraal heeft een aantal voordelen:

 • De camper heeft een sportieve uitstraling;
 • De half integraal heeft een hoog rijcomfort. De compacte hoogte zorgt voor betere wendbaarheid van de camper.
 • Een lager brandstofgebruik dan de alkoof camper, omdat de half integraal gestroomlijnder is.

Doordat het bed achter in de camper geplaatst is en niet boven de cabine, heeft de half integraal gemiddeld meer lengte dan een alkoof camper. Voor extra slaapplaatsen kunt u aan de voorzijde van de camper een hefbed plaatsen. Een hefbed is een bed dat bevestigd wordt aan het dak van de camper. Wanneer u wilt gaan slapen, laat u het bed naar beneden zakken.

Integraal camper

Bij de integraal camper, ook wel de crème de la crème onder de campers, loopt de zeer ruime cabine over in het woongedeelte van de camper. Door de grote voorruit heeft u perfect uitzicht rondom de camper. Daarnaast is een kenmerk van de integraal camper dat de bijrijder geen eigen portier heeft.

Voordelen van een integraal camper zijn:

 • Doordat de camper gemaakt is van kunststof roest de integraal camper nauwelijks;
 • De camper kan goed geïsoleerd worden, waardoor u er op koudere dagen ook warmpjes bij zit;
 • De ruimte in de camper wordt optimaal benut doordat de camper beschikt over een hefbed boven de cabine.

2. Tips voor het kopen van een camper

Hieronder vindt u een overzicht waar u over na kunt denken voordat u een nieuwe camper gaat kopen.

Budget

Zorg ervoor dat u, voordat u een camper gaat kopen, een budget heeft opgesteld. Een nieuwe camper is prijzig. Zo rijdt u een nieuwe camper voor ongeveer €50.000,-. Wanneer u een camper wilt hebben met wat meer luxe bent u al snel €80.000,- kwijt.

Neem ook aan de vaste lasten van een camper en neem deze mee in de berekening. Denk hierbij aan motorvoertuigenbelasting, kosten voor onderhoud, jaarlijkse keuringen, stalling en verzekering.

Dit alles bij elkaar kost al snel €2000,- tot €3500,- per jaar.

Kies wat voor een soort camper voor u geschikt is

Wanneer u een keuze gaat maken over het soort camper dat u graag wilt hebben zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden:

 • Hoeveel binnenruimte wilt u hebben?
 • Met hoeveel personen wilt u op reis gaan?
 • Wilt u een vast bed, of telkens de zithoek ombouwen?
 • Hoe zuinig moet de camper rijden?
 • Neemt u veel spullen mee op kampeervakantie?
 • Vindt u het uiterlijk van de camper belangrijk?
 • Vindt u het rijcomfort belangrijk?
 • Gaat u lange reizen maken met de camper?

Huur eerst een camper

Het eerst huren van een camper moet u zien als een investering in het kopen van de juiste camper. Daarnaast is het mogelijk dat u door het huren van een camper veel geld bespaart, doordat u niet naderhand de verkeerde camper koopt.

Wanneer u eerst met een huurcamper heeft gekampeerd, heeft u kunnen ervaren wat u prettig en belangrijk vindt aan een camper. Op deze manier kunt u bij het kopen van een camper rekening houden met deze ervaringen.

Kies voor een aankoopkeuring

Doe altijd een aankoopkeuring, ook wanneer u de camper van een handelaar koopt en alle onderhoudspapieren op orde zijn.

Een aankoopkeuring moet u laten uitvoeren door een bedrijf dat verstand heeft van de binnen- en buitenkant van een camper, zowel motorisch als opbouw.

Durf te onderhandelen

Nee hebt u, ja kunt u krijgen!! Of het nou over een nieuwe of tweedehands camper gaat, onderhandelen is altijd mogelijk. Een verkoper houdt altijd rekening met een bepaalde marge. Hoe hoger het bedrag, de te groter die marge is. Daarom is het helemaal niet vreemd om te proberen om wat van de prijs af te krijgen!

3. Welk rijbewijs heb ik nodig om te rijden in een camper?

Een camper is vaak zwaarder en groter dan een personenauto, hierdoor kan het zijn dat u een ander rijbewijs nodig heeft dan een B-rijbewijs. Om met een camper te mogen rijden is het mogelijk dat u een rijbewijs B, C1, C, D1 of D nodig heeft. Welk rijbewijs u nodig heeft is afhankelijk van twee zaken:

 • Het maximaal gewicht van de camper, dit is het ledig gewicht met het laadvermogen bij elkaar opgeteld;
 • Het maximaal aantal personen dat u kunt vervoeren in uw camper.

Hieronder ziet u in één oogopslag welk rijbewijs u nodig heeft voor welke camper:

 • Rijbewijs B: Maximaal gewicht van de camper is 3.500 kg en de camper heeft maximaal acht zitplaatsen (waarbij u uzelf niet meerekent);
 • Rijbewijs C1: Het gewicht van de camper ligt tussen de 3.500 en 7.500 kg en de camper heeft maximaal acht zitplaatsen (waarbij u uzelf niet meerekent);
 • Rijbewijs C: Gewicht van de camper is meer dan 7.500 kilo en de camper heeft maximaal 8 zitplaatsen.
 • Rijbewijs D1: Is de camper korter dan 8 meter en heeft hij 8 tot 16 zitplaatsen, dan is rijbewijs D1 voldoende.
 • Rijbewijs D: Is de camper langer dan 8 meter en heeft hij 8 tot 16 zitplaatsen, dan heb je rijbewijs D nodig.

4. Wanneer kan ik het beste een camper kopen?

De tijd waarin u het beste een camper kunt kopen is het najaar. Dealers weten dan precies wat zij het voorliggende seizoen hebben verkocht en welke camper het beste voor uw situatie is. Daarnaast hebben dealers in het najaar vaak nog wel een aantal modellen die zij graag dat jaar nog willen verkopen. Dit geeft u uiteraard extra onderhandelingsmogelijkheden.

Speelt de prijs geen grote rol? Dan kunt u ook aan het begin van het seizoen een camper kopen. Op deze manier bent u er zeker van dat u het allernieuwste model heeft en kunt u meteen in het kampeerseizoen lekker van uw camper genieten.

5. Tweedehands camper kopen

Wanneer u kiest voor een tweedehands camper, raden wij u aan om dit bij een bedrijf te doen dat is aangesloten bij BOVAG. Dit geeft zekerheden zoals bijvoorbeeld duidelijke garantievoorwaarden. Daarnaast heeft u direct een adres waar u uw camper eventueel kunt laten repareren wanneer er toch iets kapot mocht.

Wanneer u uw droom camper heeft gevonden is het verstandig om een aankoopkeuring uit te laten voeren. Laat deze keuring uitvoeren door een professioneel bedrijf dat verstand heeft van de binnen- en buitenkant van een camper, zowel motorisch als opbouw.

Daarnaast heeft de NKC een speciale checklijst samengesteld. Met behulp van deze lijst kunt u gemakkelijk controleren of de gevonden camper de camper van uw dromen is!

 

Deel deze blog

COVID-19 maatregelen

 1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
 2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
 3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
 4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
 5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
 6. Wij geven geen handen.
 7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.