Kapotte band door klapband
Picture of Nick den Breejen

Nick den Breejen

4 maart, 2020

Verlaag de kans op een klapband

Het is tijd voor vakantie, eindelijk wat rust. U heeft zich er weken op voorbereid om lekker comfortabel op reis te gaan en in Zuid-Frankrijk, onder het genot van een wijntje, eens even helemaal tot rust te komen.

Alles lijkt op rolletjes te lopen totdat u ineens een harde knal hoort en uw caravan begint te slingeren. Het blijkt een klapband te zijn. Dit is wel het laatste wat u wilt hebben onderweg naar uw vakantiebestemming. Een klapband kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. (bron: InfoNu)

De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Onderdruk
 • Overdruk
 • Beschadiging van buitenaf
 • Profieldiepte

Bij een onjuiste situatie kan de temperatuur van de lucht in de band flink oplopen, waarmee de kans op een klapband wordt vergroot.

Voordelen van een juiste bandenspanning zijn:

 • Efficiënter remmen
 • Hogere stabiliteit en grip
 • Duurzaamheid van de banden
 • Besparing van €100 volgens Rijksoverheid

Volgens de Rijksoverheid rijdt ongeveer 60% van het Nederlandse wagenpark met een onjuiste bandenspanning. Bij auto’s wordt zowel de bandendruk als de -temperatuur steeds vaker bijgehouden, maar dit gebeurt nog niet bij caravans/campers. Onderweg is er dus altijd een kans dat er onopgemerkt een verandering van bandenspanning van de caravan/camper optreedt.

Ook blijkt dat bijna 30% van de caravans en 50% van de vouwwagens zijn voorzien van verouderde banden. (bron: BOVAG) Het wordt aangeraden om uw banden elke 6 jaar te vervangen. Bent u nou benieuwd naar de datum van uw banden? Dit kunt u gemakkelijk vinden op de band zelf, want die staat vermeld met vier cijfers achter de letters DOT. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de laatste twee voor het productiejaar.

Hoe vaak controleert u de bandenspanning van uw caravan of camper? Met behulp van de E-Pressure checkt u zowel vooraf als onderweg uw bandenspanning op uw smartphone.

De E-Pressure

De E-Pressure vervangt de ventieldoppen van uw banden, waardoor de bandenspanning en temperatuur van de lucht in de band altijd worden gemeten (zie afbeelding).

Bandenspanning caravan op smartphone

De gemeten waardes worden door de E-Pressure naar uw smartphone/tablet verstuurd, zodat u altijd weet wat de waardes zijn. Via uw telefoon kunt u zowel voor vertrek als onderweg gemakkelijk zien of de bandenspanning in orde is. Daarnaast krijgt u een signaal op uw smartphone of tablet als de bandenspanning te hoog of te laag is, zowel bij stilstand als tijdens het rijden!

Wist u dat:

 

 • U de minimale en maximale druk van uw banden zelf kunt instellen?
 • U ook 4 of 6 wielen kunt toevoegen?
 • De E-Pressure dopjes slechts 9 gram wegen en tot 9 bar kunnen meten?
 • U zowel voor vertrek als onderweg gemakkelijk kunt zien of de bandenspanning in orde is?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoe het monteren van de E-Pressure in zijn werk gaat, daarom hebben wij een video gemaakt om het u nog eenvoudiger te maken! Bekijk hier hoe u de E-Pressure in 4 eenvoudige stappen kunt monteren.

Bekijk hoe de E-Pressure op uw band zit op de onderstaand foto:

Bandenspanning sensor op ventieldop

Wij hebben een online presentatie gemaakt over het belang van een goede – en de gevolgen van een verkeerde bandenspanning. Verder leggen wij in deze presentatie uit hoe de E-Pressure werkt en wat u ontvangt als u de E-Pressure besteld. Benieuwd? Bekijk de presentatie hieronder!

Vergeet niet dat u eerst de E-Connect moet hebben. Zonder de hoofdmodule zal de E-Pressure niet werken, die vindt u hier. Heeft u interesse in onze producten. Via de knop hieronder vindt u een dealer bij u in de buurt.

Deel deze blog

COVID-19 maatregelen

 1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
 2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
 3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
 4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
 5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
 6. Wij geven geen handen.
 7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.