Lynette de Vries
23 november, 2023
Interview met Fernando – Een bijnaam met een verhaal
“In Spanje noemen ze mij allemaal Fernando, maar dat is natuurlijk niet mijn echte naam,” aldus Michiel Broekarts.
In 1973 kocht Michiel een Mercedes 406 bestelbus van 6 meter lang voor 16.000 gulden. Hij bouwde deze om tot een camper, zodat hij met zijn gezin gedurende de hele zomervakantie naar Spanje kon reizen. Hij reed er uiteindelijk 870.000 kilometer mee voordat hij ‘Fernando’ inruilde voor een Fiat Turbodiesel met 160 pk, waarvoor hij 35 jaar later, omgerekend 16.600 gulden kreeg!
In een recent interview deelde Michiel zijn verhaal over de creatie van Fernando. Michiel is opgeleid als automonteur, elektricien en graveur, en het ombouwen van zijn Mercedes tot een camper was voor hem een leuke bezigheid. In 1977 gingen ze op hun eerste kampeervakantie, zelfs met een chemisch toilet, omdat er destijds nog geen specifieke camperplaatsen waren.
Michiel ging grondig te werk door de achterkant van de bestelbus af te zagen en de cabine eraf te halen. Vervolgens bouwde hij een nieuwe cabine van 4 mm dikke aluminium ‘sandwich’ platen, die bestonden uit aluminium aan de buitenkant en kunststof aan de binnenkant. Deze platen kon hij aan elkaar lassen met een buizenframe. In die tijd waren campers erg duur, en veel mensen bouwden hun eigen campers. Dit was ook de tijd waarin de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) ontstond, die zelfbouwers advies gaf. Michiel was 35 jaar lid van de NKC en consul voor de regio Zuid-Holland. Hij bedacht en organiseerde het Duinrell-weekend in de herfstvakantie met 150 campers, een NKC-traditie die nog steeds voortleeft.
Het verhaal achter de naam ‘Fernando’
Aan het einde van de jaren zeventig waren er in Benidorm twee enorme overstromingen, waarbij hotels en restaurants onder water kwamen te staan. De gemeente besloot een groot riool aan te leggen en daarbij werd een vrachtwagen met een zonnekap gebruikt waarop de naam ‘Fernando’ stond. Michiel vond dit zo mooi dat hij er foto’s van maakte om het thuis na te kunnen maken. Uiteindelijk kocht Michiel de zonnekap met ‘Fernando’ erop van de vrachtwagenchauffeur in Spanje. De eigenaar had die zonnekap van zijn vrachtwagen gehaald en aan Michiel meegegeven in het vliegtuig naar Nederland. Thuis had Michiel die zonnekap zelf op zijn Mercedes gemonteerd. De zonnepak was niet in een fabriek gemaakt. De Spaanse vrachtwagenchauffeur Fernando had die zelf gemaakt. Allemaal handwerk dus! Zo werd ‘Fernando’ een integraal onderdeel van de Mercedes 406 van Michiel.
Belangrijke kennis voor kampeerders
“Als je geen band kunt verwisselen of een lamp in je camper kunt vervangen, moet je het telefoonnummer van de ANWB bij de hand hebben. Als camperbezitter moet je toch wel wat technische kennis hebben.”
Gebruik gezond verstand
Een camperplaats is over het algemeen veilig, maar het is belangrijk om alles goed vast te zetten. Als je te naïef bent, loop je het risico je spullen kwijt te raken. Op camperplaatsen kan iedereen in principe binnenlopen, en vaak is er weinig verlichting of nachtbewaking. Michiel nam altijd 2 of 3 gasflessen mee, maar zette ze vast met een zware ketting. Hij benadrukt ook het belang van gezond verstand en het hebben van 2 accu’s. Hij heeft in het verleden onveilige situaties gezien, zoals campers met verouderde gasslangen of overvolle gasflessen. Hij adviseert zuinig om te gaan met watergebruik en efficiënt te koken om brandstof te besparen. Uiteindelijk waarschuwt hij dat als je bang bent, kamperen misschien niet de beste keuze is. Dieven kunnen vaak toch wel binnenkomen als ze dat willen, zelfs als er zware sloten op de deur zitten. Als er iets gebeurt op een camperplaats, kun je niet verwachten dat je buren met gevaar voor eigen leven zullen ingrijpen; ze bellen de politie. Als je de politie belt moet je wel het adres paraat hebben maar dat staat niet overall duidelijk aangegeven.
Wat vindt Fernando van E-Trailer?
“Fernando is erg onder de indruk van E-Trailer. Het gemak van gas- en stroomvoorziening is fantastisch. Je kunt alles controleren, zelfs of je camper waterpas staat. De locatiebepaling is ook een handige functie. We hebben ooit een uur lang gezocht naar onze camper in België omdat we niet meer wisten waar we hem hadden geparkeerd. En als je de politie of de ANWB moet bellen kan je wel precies vertellen waar je staat. Als het warm is, wil je zeker weten of de koelkast nog goed werkt,” aldus Fernando.
Dat was het voor deze keer. We hopen dat u heeft genoten van het verhaal van Michiel, alias Fernando, en zijn avonturen in de wereld van campers en vrijheid.