Steunpoten uitdraaien caravan
Picture of Tammy Middelweerd
Tammy Middelweerd
11 augustus 2021

Het belang van het waterpas zetten van uw caravan of camper

Als liefhebber van kampeervakanties heeft u er vast wel eens mee te maken gehad. U vindt een mooie plek om uw caravan of camper te plaatsen, of de campingbeheerder wijst een plek voor u aan. In uw enthousiasme zet u de caravan of camper op zijn plaats en uw vakantie kan beginnen. Moe maar voldaan van de trip die u hebt afgelegd om bij de kampeerplek te komen, zet u snel uw caravan of camper waterpas, geniet u nog van het heerlijke zomerweer en maakt u zich klaar voor de eerste nacht van de vakantie. De volgende ochtend merkt u aan uw rug, nek of schouders dat er iets niet helemaal goed ging. U hebt verkeerd gelegen en aan het bed lijkt het niet te liggen. Wat blijkt? Uw caravan of camper staat niet waterpas. Het waterpas zetten van uw caravan of camper is eenvoudig, maar u moet wel even weten hoe u dit kunt doen.  

In dit artikel leggen wij u, aan de hand van een aantal stellingen, uit waarom het zo belangrijk is dat uw caravan of camper waterpas staat. Onderstaande punten zullen in dit artikel besproken worden.

Inhoud

1. Waarom is het belangrijk dat uw kampeervoertuig waterpas staat?

Wakker worden met rugpijn, omdat uw caravan of camper niet waterpas staat, is slechts één van de redenen waarom het van belang is dat uw kampeervoertuig waterpas staat. Fysiek ongemak is natuurlijk sowieso niet gewenst (en zeker niet tijdens uw vakantie), hoewel er ook andere redenen zijn waarom u uw caravan of camper beter waterpas kunt zetten. Wat denkt u bijvoorbeeld dat er gebeurt als u gaat eten in een caravan of camper die scheef staat? Een pizza zal nog wel gaan, maar doperwten zullen al gauw over de vloer rollen. Ook apparatuur, zoals uw koelkast, functioneert niet optimaal als deze scheef staat. Tenslotte is het ook voor de afvoer van water zeer belangrijk dat u de caravan of camper zo recht mogelijk zet. Als water blijft staan, zal dat gaan stinken. 

2. Hoe zet ik mijn caravan waterpas?

Zoals hierboven beschreven is het van belang dat uw caravan waterpas staat gedurende uw kampeervakantie. Hoe zet u uw caravan precies waterpas? In de onderstaande vijf stappen leggen wij dit graag uit.

Stap 1: Verken uw standplaats
Wij raden u altijd aan om eerst uw standplaats te verkennen voordat u uw caravan op de plaats neerzet. De kleinste kuiltjes of hobbeltjes kunnen een groot verschil maken in het waterpas zetten van uw caravan. Probeer deze dus zo goed mogelijk te ontwijken.

Stap 2: Zet uw caravan waterpas over de breedte.
Wanneer u begint met het waterpas zetten van uw caravan is het van belang dat u begint met het waterpas zetten over de breedte-as. Hiervoor gebruikt u bij voorkeur niet de stabiliteitssteunen van de caravan, deze zijn namelijk niet stevig genoeg. Maak gebruik van andere attributen. Denk hierbij aan oprijwiggenen, een leveller of een potkrik met assteunen. Wanneer u hier niet over beschikt is het ook mogelijk om een stapeltje planken te gebruiken.

Wij raden u aan om de linkerkant van uw caravan pas omhoog te zetten, wanneer dit echt nodig is. Dit raden wij aan, omdat anders de voortent wellicht niet meer juist aansluit aan de grond.

Stap 3: Zet waterpas over de lengte
Wanneer de caravan over de breedte-as waterpas staat, kunt u beginnen met het waterpas zetten over de lengte-as. Dit doet u simpelweg door het neuswiel van uw caravan omhoog of omlaag te draaien.

Stap 4: Controleer uw caravan
Dit kunt u doen met een ouderwetse waterpas of met onze E-Level. Later in dit artikel zullen wij uitleggen wat de E-Level doet.

Stap 5: Stabiliseer de caravan
Wanneer de caravan waterpas staat, kunt u de caravan stabiliseren door de stabilisatiesteunen uit te draaien. Als u langer op een standplaats verblijft is het zinvol om af en toe de steunen te controleren. De stabiliteitssteunen kunnen namelijk in verloop van tijd wegzakken in de grond.

Steunpoten uitdraaien caravan

3. Hoe zet ik mijn camper waterpas?

Zoals hierboven beschreven, is het van belang dat uw camper waterpas staat gedurende uw kampeervakantie. Hoe zet u uw camper precies waterpas? In de onderstaande stappen leggen wij dit graag uit.

Stap 1: Verken uw standplaats
Wij raden u altijd aan om eerst uw standplaats te verkennen voordat u uw camper op de plaats neerzet. De kleinste kuiltjes of hobbeltjes kunnen een groot verschil maken in het waterpas zetten van uw camper. Daarnaast is nivelleren bedoeld om kleine oneffenheden op de grond te compenseren, dus parkeren op een helling is niet alleen ongemakkelijk maar ook onveilig.

Stap 2: Controleer in welke richting uw camper waterpas moet staan
Dit doet u door een waterpas (of een andere module) in het midden van uw camper te leggen. Allereerst kijkt u of de camper in de breedte-as waterpas gezet moet worden en vervolgens controleert u hetzelfde voor de lengte-as. Vervolgens kunt u zo bepalen welk wiel van uw camper verhoogd moet worden met behulp van een oprijblok.

Stap 3: Plaats de oprijblokken
Wanneer uw camper nog niet waterpas staat, kunt u dit doen met behulp van oprijblokken. Bij stap 2 heeft u bepaald welk wiel op een oprijdblok moet staan. Wanneer u uw camper op een oprijblok rijdt is het van belang dat u het blok precies in het midden van het wiel plaatst. Vervolgens kunt u uw camper op het oprijblok rijden.

Stap 4: Zet uw camper op de handrem
Zorg dat uw camper niet van de oprijblokken afrijdt door uw camper altijd op de handrem te zetten.
Wanneer u kampeert in de winter is het verstandiger om wielkeggen te gebruiken. De reden hiervoor is dat uw handrem kan vastvriezen.

Stap 5: Stabiliseer de camper
Wanneer de camper waterpas staat is het van belang om stabilisatievoeten te gebruiken. Hiermee zorgt u ervoor dat uw camper waterpas blijft staan gedurende de kampeervakantie. Wanneer u geen stabilisatievoeten bezit is het ook mogelijk om uw camper te stabiliseren met behulp van as standaarden.

4. Zijn er apps die helpen bij het waterpas zetten van uw caravan?

Naast de ouderwetse waterpas zijn er gelukkig ook apps die u hiermee kunnen helpen. Een iPhone met tenminste het besturingssysteem iOS 12 is standaard uitgerust met de app ‘Meten’. U plaatst met deze app uw iPhone op het vlakke object dat u wilt meten en de app geeft aan of het object waterpas staat. Andere smartphone apps zijn makkelijk te downloaden vanuit de Appstore of Google Play Store. Er zijn inmiddels honderden apps beschikbaar waarmee u op enige wijze kan zien of uw caravan recht staat. Voor deze apps heeft u wel altijd een vlak object nodig om de waterpas optimaal te laten werken.

5. Waterpas met de E-Level

U kent misschien het ongemak wel, tijdens het waterpas zetten van uw caravan of camper telkens heen en weer lopen van de oprijblokken of het neuswiel naar de waterpas die in uw caravan of camper ligt. Of misschien wel het onnodige geroep op een camping naar uw partner om te controleren of uw kampeervoertuig al waterpas staat.

Voorkom onnodige stress en/of moeite met behulp van de E-Level. Met behulp van de E-Level staat uw caravan of camper in no time waterpas. Op uw smartphone kunt u gemakkelijk aflezen of uw caravan of camper waterpas staat. Daarnaast is het niet meer nodig om heen en weer te lopen van uw waterpas naar bijvoorbeeld een oprijblok.

Neuswiel aandraaien voor waterpas zetten
Deze Blog delen

COVID-19 maatregelen

  1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
  2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
  3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
  4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
  5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
  6. Wij geven geen handen.
  7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.