Accessoires
Picture of Tammy Middelweerd
Tammy Middelweerd
11 november 2021

Caravan kopen, alles wat belangrijk is om te weten!

Wanneer u terugrijdt van uw vakantie rijdt u op de snelweg en ziet u rondom u veel auto’s met caravans rijden. Een idyllisch plaatje, wat prettige gevoelens bij u oproept. Eenmaal thuis aangekomen, denkt u terug aan uw rit op de weg. Het gevoel begint te kriebelen en u zou toch eigenlijk stiekem ook wel een eigen caravan willen hebben, om ook zo’ n leuke en fijne kampeervakantie te kunnen ervaren.

Het gevoel van een eigen caravan laat u niet los en u begint te twijfelen aan de aanschaf van een caravan. Een caravan is niet goedkoop, maar één ding is zeker; u haalt het geld er dubbel en dwars uit!

Waar vroeger kamperen met een caravan meer op survivallen leek, zijn de hedendaagse caravans vaak uitgerust met moderne snufjes en kunnen zelfs pure luxe genoemd worden.

Waar moet u allemaal op letten bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehands caravan? In dit artikel leest u onder andere waar u een caravan kunt kopen en waar u op moet letten bij de aanschaf van een caravan.

Caravan kopen

1. Waar let ik op bij het kopen van een caravan?

Een nieuwe of tweedehands caravan is niet goedkoop en het is daarom ook van belang dat u kiest voor een caravan die geheel aan uw eisen voldoet. Om de aanschaf van een caravan voor u gemakkelijker te maken, hebben wij een checklijst voor u opgesteld waarin u leest wat belangrijk is.

Gewicht van de caravan

Het is van belang dat u van tevoren bepaalt of u een kleinere of grotere caravan wilt aanschaffen. Een grotere caravan is namelijk zwaarder dan een kleinere caravan. Het gewicht van de caravan is van belang, omdat u zo kunt bepalen of uw auto het gewicht van de caravan kan trekken. Iedere auto heeft een maximumtrekgewicht. Dit staat vermeld op de kentekenkaart van uw auto. Voordat u een caravan koopt is het dus van belang dat u controleert welk maximumtrekgewicht uw auto mag trekken.

Daarnaast moet u er ook op letten over welk rijbewijs u beschikt. Als u rijbewijs B hebt, mag u rijden met een caravan tot maximaal 750 kg (leeggewicht + laadvermogen). Daarnaast mag het totale gewicht van uw auto en caravan niet zwaarder zijn dan 3.500 kg. Wanneer één van de gewichten zwaarder is dan het maximum, dan is rijbewijs BE noodzakelijk.

Met een BE rijbewijs mag u een caravan met lading vervoeren van maximaal 3.500 kg. Dit gewicht is zonder het gewicht van uw auto.

Kogeldruk van de caravan

Een caravan heeft een massa rijklaar gewicht en een maximumgewicht. Het verschil tussen deze twee waarden is het gewicht dat beschikbaar is voor de bagage die u kunt meenemen. Houd ook rekening met de kogeldruk. Een juiste kogeldruk zorgt voor een betere wegligging en meer veiligheid tijdens het rijden.

Iedere auto heeft haar eigen maximale kogeldruk. De maximale kogeldruk van uw auto kunt u vinden op het plaatje naast uw trekhaak van uw auto. De waarden die u op dit plaatje kunt aflezen is het verticale, maximale gewicht dat op de trekhaak mag steunen.

Het budget

Behalve het gewicht dat u mag trekken met uw auto en de kogeldruk is het budget ook een belangrijke factor bij de aanschaf van een caravan.

Er zijn verschillende websites waar u prijzen van caravans met elkaar kunt vergelijken. BOVAG is er een van. U kunt op deze site in iedere prijsklasse een geschikte caravan vinden die voldoet aan uw eisen en wensen.

2. Tips voor het kopen van een caravan

Niet alleen het gewicht, kogeldruk en het budget zijn belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe caravan, ook de indeling, voorzieningen en accessoires zijn belangrijk.

Hieronder vindt u een overzicht waar u over na kunt denken voordat u een nieuwe caravan gaat kopen.

Gezinssamenstelling en leefruimte

Bij het kopen van een caravan is het van belang dat u van tevoren weet hoeveel slaapplaatsen u nodig heeft. Daarnaast is het ook belangrijk dat u bepaalt hoeveel leefruimte u prettig vindt. Wanneer u veel buiten of in de voortent bent, heeft u misschien genoeg aan een kleinere leefruimte. Als u het fijn vindt om zich rustig terug te kunnen trekken in de caravan, prefereert u waarschijnlijk een grotere caravan.

Slaapplaatsen

In een caravan zijn verschillende slaapplaatsen mogelijk. U kunt kiezen uit vier verschillende bedden: een frans bed, queensbed, een stapelbed of om ruimte te besparen een hefbed.

  • Frans bed: Een Frans bed is een tweepersoonsbed dat altijd in de lengterichting geplaatst is. Bij het bed zijn de hoeken van het matras afgesneden. Dit heeft te maken met het feit dat een bed in een caravan altijd kleiner is dan thuis en precies moet passen. Wanneer u kiest voor een Frans bed wil dit zeggen dat de matrassen kleiner zijn. Het matras van een Frans bed wordt altijd precies voor u op maat gemaakt.

Voordelen van een Frans bed zijn:

  • Ruimtebesparend;
  • Geeft een ruimtelijk effect;
  • Het bed is altijd laag geplaatst, waardoor het in- en uit bed stappen extra makkelijk is.
  • Een queensbed: Een queensbed is een tweepersoonsbed dat in de lengte richting is geplaatst en helemaal los staat van de zijwanden van uw caravan. U kunt dus aan twee kanten langs het bed lopen en in het bed stappen. Omdat het bed aan twee kanten ruimte heeft, heeft u aardig wat ruimte in de slaapkamer van uw caravan nodig.
  • Een stapelbed: Wanneer u kiest voor een gezinscaravan zult u snel uitkomen op een caravan met stapelbed. Dit kunnen 1 of meerdere bedden zijn. Vaak heeft de caravan ook nog een vast bed (tweepersoonsbed).
  • Een hefbed: een hefbed is een bed dat wanneer u wilt gaan slapen gemakkelijk naar beneden getrokken kan worden. Wanneer u niet in het bed ligt kunt u het bed opbergen tegen het plafond. Het grote voordeel van een hefbed is dat het veel ruimte bespaart.

Keuken

Er zijn verschillende soorten keukens in een caravan, namelijk: eind-, kop- of een middenkeuken.

Caravans met een kopkeuken hebben vaak een kortere dissellengte dan caravans met een eindkeuken. Caravans met een kortere dissellengte (met een kopkeuken) kunnen voor een voelbare instabiliteit zorgen tijdens het rijden.  Dit kan soms een minder goed weggedrag geven; wat vooral te merken is bij passerende vrachtauto’s, autobussen en bij rijsporen in het wegdek.

Opbergruimte

Omdat u met een caravan op vakantie gaat, is het van belang dat uw caravan over opbergruimte beschikt. Let erop dat niet alleen de inhoud van de opbergruimte van belang is, maar ook de bereikbaarheid. Niets is namelijk vervelender dan een moeilijk bereikbaar kastje!

3. Waar koop ik mijn caravan?

Bent u nieuw in de kampeerwereld en heeft u nog geen ervaring? Dan is het slim om eerst een beurs te bezoeken, zoals de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht of de Caravana in Leeuwarden. Op deze manier kunt u zich oriënteren.

Heeft u al een idee over wat voor soort caravan u graag wilt hebben? Wij raden u aan om uw caravan te kopen bij een erkende BOVAG-dealer. Het voordeel hiervan is dat er duidelijke afspraken over garantie op papier staan. Bij een geschil kunnen koper en verkoper eventueel de Auto Ombudslijn van BOVAG inschakelen.

Natuurlijk kunnen ook niet BOVAG-bedrijven kunnen hun zaken goed op orde hebben. Ons advies is om altijd gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen om eventuele problemen te voorkomen.

4. Wanneer kan ik het beste een caravan kopen?

De tijd waarin u het beste een caravan kunt kopen is het najaar. Dealers weten dan precies wat zij het voorliggende seizoen hebben verkocht en welke caravan het beste voor uw situatie is. Daarnaast hebben dealers in het najaar vaak nog wel een aantal modellen die zij graag dat jaar nog willen verkopen. Dit geeft u uiteraard extra onderhandelingsmogelijkheden.

 

Speelt de prijs geen grote rol? Dan kunt u ook aan het begin van het seizoen een caravan kopen. Op deze manier bent u er zeker van dat u het allernieuwste model heeft en kunt u meteen in het kampeerseizoen lekker van uw caravan genieten.

5. Tweedehands caravan kopen

Niet voor iedereen is een nieuwe caravan weggelegd. Gelukkig is er een ruim aanbod van mooie tweedehands caravans. Het is echter wel belangrijk dat u verschillende dingen aan het exterieur en interieur controleert. Hieronder kunt u twee checklijsten vinden.

Exterieur

  • Controleer de beplating van de caravan. Kijk goed of er geen scheuren in de beplating zitten. Daarnaast is het van belang dat de kit rand van de caravan nog in orde is en dat de disselbak er netjes uitziet.
  • Zitten de rangeerrepen goed vast?
  • Doen alle ramen en deuren het naar behoren en zijn de rubbers nog soepel?
  • Check het chassis van de caravan op roestplekken;
  • Draaien het neuswiel en de uitdraaisteunen soepel?
  • Doet alle elektra het wanneer de 13-polige stekker aangesloten is bij de trekhaak?
  • Zien de caravan banden er nog goed uit en zijn ze niet te oud? Je kunt de leeftijd van de banden bepalen aan de hand van de DOT-code. Dit is een code die aan de zijkant van de band staat. De code bestaat uit het weeknummer en jaar van de productie van de band. Bijvoorbeeld: DOT-code 3715: de band is geproduceerd in week 37 van 2015. Het advies voor caravans is om elke zes jaar de banden te vervangen.

Interieur

Naast het exterieur van de caravan is het van belang dat u controleert of het interieur van de caravan nog in goede staat is. Dit doet u aan de hand van de volgende controlelijst:

  • Heeft de caravan geen muffe schimmellucht? Of de lucht nou in de kussens, wanden of vloer zit, wanneer de caravan een muffige schimmellucht heeft raden wij u aan om deze caravan niet te kopen. Dit omdat schimmel niet alleen schadelijk is voor uw caravan, maar ook voor u!

Een caravan kan wel een beetje bedompt ruiken. Dit lost u op door de caravan een keer goed door te luchten en te reinigen.

  • Doen alle technische snufjes in de caravan het? Controleer de lampen, stopcontacten, verwarmingen, waterpomp, kranen en afvoer. Daarnaast is het verstandig om de koelkast, toilet en cassette te controleren.
  • Wat is de staat van de wanden, kasten en banken? Let bij het controleren goed op de hoekjes. Druk eventueel eventjes op de hoekjes, het kan namelijk zo zijn dat er vocht in zit. Controleer ook het hang- en sluitwerk van de caravankastjes.

Doen alle horren het nog? Deze zijn gemakkelijk te vervangen wanneer ze stuk zijn, maar het is natuurlijk veel prettiger als alles netjes werkt!

Deel deze blog

COVID-19 maatregelen

  1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
  2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
  3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
  4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
  5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
  6. Wij geven geen handen.
  7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.