Kogeldruk trekhaak
Picture of Jolanda Salemans

Jolanda Salemans

17 juni, 2020

Veilig op reis met de juiste kogeldruk

Het inpakken van de caravan is altijd een hele klus. De caravan inladen is veel werk, waarbij u vaak veel moet sjouwen en tillen. Daarnaast dient u natuurlijk ook nog rekening te houden met de belading. U tilt nog even snel uw dissel op om hem op een weegschaal of kogeldrukmeter te zetten. Wat is het gevolg van een verkeerde kogeldruk en hoe meet u de kogeldruk zo nauwkeurig en makkelijk mogelijk?

Verkeerd beladen

Verkeerde belading van uw caravan kan ernstige gevolgen hebben voor de wegligging van de auto met caravan. U kunt uw caravan op meerdere manieren verkeerd beladen:
 • Te zwaar bij de trekhaak
 • Te zwaar achterin
 • Links of rechts te zwaar beladen
 • Te veel gewicht in de bovenkastjes
Wanneer u te veel gewicht op de trekhaak heeft, is uw kogeldruk te hoog. Hierdoor wordt bijvoorbeeld de achteras van de auto te zwaar belast, terwijl de voorwielen van de auto nauwelijks grip hebben op de weg. Het gevolg hiervan is dat de trekhaak kan breken. Wanneer het meeste gewicht vooral achterin de caravan geplaatst is, heeft u een te lage kogeldruk. Hiervan is het gevolg dat u ‘zweverig’ rijdt. Een te lage kogeldruk zorgt er bovendien voor dat uw caravan sneller gaat slingeren. Het volgende filmpje is een perfect voorbeeld van wat de gevolgen kunnen zijn van een verkeerde kogeldruk.

Het slingeren van uw caravan is gevaarlijk voor uzelf en voor andere weggebruikers. Mocht u toch gaan slingeren, dan kunt u maar één maatregel nemen en dat is remmen. Met alle gevolgen van dien! Naast dat het gevaarlijk is, is het ook nog eens strafbaar en kunt u een hoge boete krijgen voor een verkeerde kogeldruk. Het beste is natuurlijk om slingeren te voorkomen en te zorgen dat u met de juiste kogeldruk op pad gaat en niet te hard rijdt. 

Hoe meet u eenvoudig de kogeldruk?

Wij willen graag dat kampeerders veiliger richting hun vakantiebestemming rijden, daarom hebben wij de E-Load ontwikkeld. Met deze module kunt u voor vertrek de actuele kogeldruk op uw smartphone aflezen. Is de kogeldruk onjuist, dan kunt u tijdig de belading van uw caravan aanpassen.

Actuele kogeldruk

Wat kunt u verwachten van de E-Load?

Met de E-Load leest u op uw smartphone gemakkelijk de actuele kogeldruk af. Als de kogeldruk niet goed is geeft de app aan hoe u het gewicht in de caravan beter kunt verdelen. Met deze informatie kunt u de spullen in uw caravan verplaatsen en kunt u slingeren tijdens het rijden voorkomen.

E-Load meet de kogeldruk in het neuswiel, daarom ontvangt u bij aanschaf van deze module een volledig nieuw neuswiel. Zolang uw caravan nog niet aan de auto is gekoppeld, kunt u in de app direct zien of de kogeldruk goed is of niet.

De E-Load:

 • Maximaal 200 kg kogeldruk
 • Voorkomt slingeren van de caravan
 • Lees eenvoudig de kogeldruk af
 • U riskeert geen boete

Wij hebben een online presentatie gemaakt over kogeldruk en de werking van de E-Load. Deze is hier te bekijken:

Wilt u nog meer informatie over de E-Load? Bekijk dan onze specifieke E-Load pagina!

Vergeet niet dat u eerst de E-Connect moet hebben. Zonder de hoofdmodule zal de E-Load niet werken, die vindt u hier. Heeft u interesse in onze producten? U kunt het product kopen in onze webshop of een dealer bij u in de buurt vinden via de onderstaande knop.

Deel deze blog

COVID-19 maatregelen

 1. Als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft verzoeken wij u dringend u af te melden en niet te komen.
 2. Bij binnenkomst vragen wij u de gezondheidscheck in te vullen.
 3. Wij zorgen ervoor dat er niet meer dan 6 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.
 4. Na elk bezoek maken wij al ons promotie materiaal weer schoon, zo zorgen wij ervoor dat alles virusvrij blijft.
 5. U kunt altijd een mondkapje dragen en wij zullen dit ook doen als u dit graag wilt.
 6. Wij geven geen handen.
 7. Wij houden te allen tijde 1,5 meter afstand.